Radar · Utrikes

EU:s plan: Öka vindkraften till havs med 250 procent

Stora möjligheter inom havsbaserad vindkraft i framtiden, menar EU-kommissionen.

EU följer i Storbritanniens spår om att storsatsa på vindkraft till havs. Kapaciteten av unionens samlade vindkraftparker ska utökas för att ytterligare närma sig målet om ett koldioxidneutralt EU till 2050.

Det är vindkraftparker i Nordsjön, Östersjön, Atlanten, Medelhavet och Svarta havet som tillsammans ska öka EU:s kapacitet att generera el med 250 procent. Det föreslår EU-kommissionen, vilket The Guardian har rapporterat om.

Den samlade kapaciteten från Europas havsbaserade vindkraftparker uppgår idag till 23 gigawatt. Enligt EU-kommissionens utkast, som The Guardian har tagit del av, siktar unionen på betydligt högre nivåer.

Där uppskattar kommisionen att…

”…en installerad kapacitet på 300 gigawatt havsbaserad vindkraft till 2050 skulle behövas i det integrerade, grönare och klimatneutrala 2050”.

EU-kommissionen menar att det hela är att betrakta som genomförbart mot bakgrund av att Europa har förskansat sig ”oöverträffad teknisk, vetenskaplig och industriell erfarenhet”.

Samtidigt är man inte blind för utmaningarna som väntar. Prislappen till exempel, som enligt The Guardian väntas landa på 789 miljarder euro.

EU-kommissionens ambition följer det uttalande som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nyligen gav. Där meddelade han att Storbritannien inom ett decennium ska kunna generera tillräckligt med el från sina offshore-anläggningar för att försörja varje hem i landet.

Så mycket energi ger vindkraft

Ett modernt vinkraftverk med en effekt på två megawatt (MW) ger på land, i ett genomsnittligt vindläge, drygt fyra miljoner kilowattimmar (kWh) per år. Det motsvarar årsförbrukningen för cirka 160 eluppvärmda villor.
Sett till den havsbaserade vindkraften blir produktionen högre eftersom det blåser mer till havs. I moderna vindkraftparker landar man inom intervallet 3,9 miljoner-4,8 miljoner kWh per MW per år.
Källa: Klimatfakta, Svensk vindenergi