Glöd · Debatt

”En bostadsmarknad för de rika”

Alla ska kunna bo, även om de inte har råd att bo svindyrt.

DEBATT Om allas våra gemensamt ägda, allmännyttiga, lite billigare hyresrätter odemokratiskt, mot majoritetsväljarnas vilja, fortsätter att säljas ut. Då blir det omöjligt för fattigfierade människor som lever på socialbidrag, förtidspension eller a-kassa att ha råd med ett eget hem.

För dessa människor blir priserna på bostadsrätter orimliga. Även de över en halv miljon människor som finns i Kronofogdens register kommer att få stora svårigheter att delta på vår gemensamma bostadsmarknad.

De som inte beviljas lån riskerar att hamna i hemlöshet. Den tänkta nybyggnationen med fri hyressättning sorterar bort människor istället för att integrera. Detta beror på att hyrorna är och blir för höga.

De som trots snäva ramar inte hamnar i hemlöshet får flytta längre och längre ut i ytterområdena. Nya grupper med frustrerade människor i utanförskap växer till sig.

Har vi i ägandets och girighetens namn verkligen råd med detta svek?
Vilka som får betala det mänskliga priset för att vissa låter sig lockas in i denna bostadskarriär vet innerst inne alla.

Ska vi komma tillrätta med den skriande brist på lite billigare hyresrätter som över 80 procent av landets kommuner lider av måste sådana självklart byggas.

För inte kan vi väl, i bostadslösas och i demokratins namn, fortsätta bygga svindyra hyresrätter eller bostadsrätter och tro vi gjort något åt detta snabbt växande samhällsproblem?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV