Radar · Miljö

Beslutet: 14 miljoner minkar i Danmark ska avlivas

Miljontals minkar har redan avlivats i Danmark.

Den danska regeringen har lyckats samla en politisk majoritet för att avliva landets alla 14 miljoner minkar i ett nytt avtal som skrevs under på måndagen – så snart det bara går.

Socialdemokraterna i Danmark har nu kommit överens med samarbetspartierna Enhedslisten, SF, De Radikale och Alternativet om att låta avliva alla 14 miljoner minkar som finns i landet, rapporterar danska medier.

Enligt överenskommelsen kommer Danmarks samtliga minkar avlivas så snart som möjligt, ett förbud mot minknäring fram till 2022 införs och minkfarmare får 30 danska kronor per mink som avlivas före 19 november.

Turerna kring beslutet har varit flera. Den 4 november meddelade statsminister Mette Fredriksen (S) att alla minkar skulle dödas. Men sedan visade det sig att beslutet stred mot dansk lagstiftning.

– Denna överenskommelse kan förhoppningsvis skapa lugn och ro kring den storskaliga process med avlivningarna som pågår på landets minkafarmar. Det har varit en stökig process, det är jag den förste att erkänna, säger Mogen Jensen (S), livsmedelsminister, till Danmarks Radio.

Orsaken till beslutet var att flera muterade varianter av coronaviruset upptäcktes på danska minkfarmar i början på hösten. Mutationer som också spridits till människor.