Krönikor

Vad ska vi svara Greta Thunberg?

Nu händer allt det där som Greta Thunberg turnerat världen för att säga. ”Agera som om ditt hus stod i lågor!” Flyg slutar flyga och folk slutar resa, skolor och arbetsplatser stänger ner, människor ändrar beteende och vanor inom några dagar. Vilken uppvisning i mänsklig överlevnadsförmåga!

Men det är inte klimatet vi försöker rädda. Det är våra egna liv. Och våra gamlas och sjukas. Det är förstås helt nödvändigt och mycket bra.

Coronaviruset är otäckt och vi har inget botemedel. Men det skaver så i mig, detta som sker. För till Greta och alla andra barn i världen har vi sagt att de är naiva och inget begriper. Det går inte bara att ställa om hur som helst, sa vi till dem. Vi förstår att ni är oroliga, men ni förstår inte att det faktiskt är omöjligt.

Vi bjöd in dem som söt underhållning till våra viktiga möten. Lät dem uppträda, tog selfies, klappade dem på deras huvuden och sa ”Fortsätt så! Du är så duktig!” men vi menade ingenting, för vi var inte beredda att ens ta med egen påse till affären utan att ställa till ett himla liv om hur orättvist och onödigt det är och varför ska vi när inte Kina och Indien gör något?

Jag skäms inför våra barn, vars liv vi helt uppenbarligen inte tycker är värda att räddas. Vi vet att världen har några få, få år på sig att helt och hållet stoppa alla koldioxidutsläpp men vi skiter i det, för även om vår ålderdom kan bli besvärlig så kommer vi inte att leva när klimatförändringarnas konsekvenser drabbar jorden med full kraft. När den biologiska mångfalden utarmats, extremvädret blivit vardag och stora delar av jorden blivit obeboelig.

Hur kan vi med oss själva? Hur kan vi vara så vedervärdigt själviska? Det är ju våra egna barn och barnbarn vi pratar om. Må så vara att det är ett stort steg att dö för dem, för någon, men att inte ens kunna tänka sig att offra en del av all den rikedom vi roffat åt oss på deras bekostnad och att håna deras oro och ångest, det är inte vackert.

Vår egen oro och ångest, däremot, den kan vi uppenbarligen sätta hela länder i karantän för. Och det gick visst alldeles utmärkt att sluta resa och flyga och semestra utomlands när det var oss vi ville skydda.

Vad tänker vi svara Greta Thunberg när coronaviruset dragit förbi?

Medmänskliga handlingar i coronavirusets spår.

Personer som i media sprider panik och lösa rykten.