Intro

Utan köttätande – inga pandemier?

Fick du gå på bak i bussen för att minska förarens smittorisk i dag? Blir din utbildning förlagd till hemmet från och med i morgon? Eller tillhör du en riskgrupp och isolerar dig sedan veckor tillbaka?

Det nya coronaviruset påverkar vardagen för nästan alla, i olika grad. Många förlorar inkomst, eller till och med sin anställning. I dagens Syre kan du läsa om olika initiativ för att förbättra ekonomin för privatpersoner i pandemitider. Från amerikanska engångsbelopp föreslagna av Mitt Romney (!), till ”karantänbasinkomst” i Italien.

Vi påminner också om pandemins ursprung – djurindustrin. Analys av arvsmassa har visat att det nya coronaviruset med hög sannolikhet härstammar från fladdermöss, med myrkotten som mellanvärd. Djuret är utrotningshotat men jagas illegalt och säljs som delikatess, bland annat i Kina.

Infektionsmedicinprofessor Björn Olsen har lekt med tanken på vad som hade hänt om alla var vegetarianer, säger han till Syre:

– Då hade vi sannolikt inte haft några pandemier, eftersom alla mikroorganismer som orsakar pandemier kommer från djur.

Ett annat perspektiv på coronavirusets framfart ger dagens krönikör Jiang Millington:

”[D]et gick visst alldeles utmärkt att sluta resa och flyga och semestra utomlands när det var oss vi ville skydda. Vad tänker vi svara Greta Thunberg när coronaviruset dragit förbi?”