Radar · Nyheter

Nytt toppmöte inför att Europa stänger ner

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

Vi rör oss på okänd mark, konstaterar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel inför ännu ett videotoppmöte med medlemsländernas ledare. Hela Europa håller på att stanna.

Klockan 17 på tisdagen är det dags för statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i övriga EU-länder att slå på sina datorer och koppla upp sig mot Bryssel igen.

Videomöten har blivit den nya vardagen i EU-samarbetet. Tisdagens toppmöte är en uppföljning på en liknande träff i förra veckan, samtidigt som även finans-, hälso- och inrikesministrarna hunnit pröva på det nya EU-chattandet.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel varslar om att det kommer att behövas en ständig beredskap för att reagera kring coronaspridningen.

– Vi har förstått att vi rör oss på okänd mark och att vi konstant måste anpassa våra åtgärder, säger Michel i en intervju med radiokanalen France Inter.

– Vår filosofi är väldigt enkel: begränsa icke-nödvändigt resande så mycket som möjligt, men håll samtidigt igång godstransporter för att undvika bristlägen, säger Michel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit att alla EU-länder tillfälligt ska stoppa inresande utifrån – med vissa undantag – under 30 dagars tid. Besluten behöver dock fattas nationellt i varje EU-land.

Wiktor Nummelin/TT