Radar · Migration

HRW: Våld mot asylsökande på grekisk-turkiska gränsen måste upphöra

Tårgas från den grekiska sidan av gränsen vid korsningen Pazarkule.

Grekiska säkerhetsstyrkor och oidentifierbara beväpnade män har fängslat, förnedrat, sexuellt antastat och rånat asylsökande vid den grekisk-turkiska gränsen. Samtidigt har EU och högt uppsatta politiker prisat Greklands arbete för att hålla gränsen stängd.

När Turkiet torsdagen den 27 februari sa att de skulle öppna gränsen visste alla att kaoset snart skulle vara ett faktum. EU vill till varje pris hålla gränsen stängd. Något Turkiets president Erdogan är extremt medveten om.

Grekland har sedan den första mars slopat den internationella rätten att söka asyl. Ylva Johansson, EU:s migrationskommissionär, har sagt att rätten till asyl måste värnas. Men tonen mot Greklands agerande har knappast varit hård. Länder som Polen och Österrike har beslutat om att skicka stöd i form av gränsvakter till landgränsen mellan Grekland och Turkiet.

– Europeiska unionen gömmer sig bakom en sköld av grekiska säkerhetsstyrkors våld istället för att hjälpa Grekland att skydda asylsökande och ta dem i säkert runt om i EU. EU bör skydda människor i behov snarare än stödstyrkor som slår, rånar, strippar och dumpar asylsökande och migranter tillbaka över floden, säger Nadia Hardman, forskare och talesperson för flyktingars rättigheter vid människorättsorgansiationen Human rights watch.

Att stoppa rätten till asyl och deportera människor utan asylprövning är olagligt. Enligt HRW måste det grekiska parlamentet och EU:s gränsmyndighet Frontex omedelbart undersöka och stoppa de grekiska säkerhetsstyrkornas övervåld. EU:s medlemsstater måste gemensamt ta ansvar för de asylsökande.

Övervåld från grekiska styrkor

HRW har pratat med 21 flyktingar som försökt ta sig till Grekland via gränskorsningen Pazarkule sedan den 27 februari. Åtta av de intervjuade berättade om att turkisk polis transporterat dem till gränsen i samband med att de slutade kontrollera den och pekade mot Grekland. Flyktingarna berättar om hur de mötts av eld, gummikulor och tårgas från den grekiska sidan. Alla berättar om hur de därefter påträffats av beväpnade män som rånat dem, tvingat dem att klä av sig och fängslat dem under olika förhållanden.

Turkiet hävdar att Grekland dödat tre flyktingar vid landgränsen sedan den 27 februari. HRW har inte kunnat bekräfta alla dödsfallen.

Boende i byarna på den turkiska sidan längs gränsen mot Grekland berättar å sin sida om hur de mellan den 28 februari och 6 mars hjälpt flyktingar som kommit tillbaka från den grekiska gränsen med olika kroppsskador eller helt nakna.

Omänsklig behandling

Grekland har också, som HRW rapporterade nyligen, stängt in asylsökande på ett fartyg utanför ön Lesbos. Under helgen tvingades de skriva på papper skrivna på grekiska om återvändande till Turkiet. HRW:s forskare, som rapporterar från Lesbos, skrev att han under söndagen upptäckte att de som varit tillfångatagna på båten först till ett stängt läger i Malakassa, norra Grekland.

HRW skriver att hur orättvist behandlade Grekland än känner sig av EU – som inte vill dela ansvaret för flyktingarna – måste de följa internationella lagar om mänskliga rättigheter.

Redan innan gränsen öppnades mot EU hade högerextremister och fascistgrupper attackerat flyktingar och volontärer på de grekiska öarna, framförallt Lesbos. Tillresta fascister har sedan dess fortsatt attackera flyktingar, volontärer och hjälparbetare både på öarna på längs landgränsen.

Resultatet har varit att många organisationer tvingades evakuera – precis inför utbrottet av Coronaviruset. Läkare utan gränser är nu tillbaka på Lesbos, där oron för att flyktingar som lever under fruktansvärda förhållanden, och extremt trångbott, ska smittas av viruset.