Radar · Integritet

En av tio it-kvinnor tycker arbetsplatsen är jämställd

En majoritet av enkätdeltagarna anser att jämställdhetsfrågorna bör drivas av företagens ledning, inte främst av hr-avdelningarna som ofta har ansvaret i dag.

Endast en av tio kvinnor i it-branschen anser att deras arbetsplats är jämställd och 37 procent upplever att deras arbetsgivare inte agerar för att förbättra situationen.

I en enkät, genomförd bland 400 personer av nätverket Teknikkvinnors medlemmar i it-branschen, uppgav även över hälften planer på att byta jobb inom det närmaste året.

− Att många upplever att det inte är jämställt förvånar mig inte, men det var överraskande att så många tycker att det är en så pass viktig fråga att de är beredda att lämna arbetsplatsen, säger Teknikkvinnors vd Maria Norberg till Ny teknik.

Enligt henne gör teknikföretag insatser för att attrahera och rekrytera fler kvinnor, men sedan är jämställdhetsarbetet inom företagen svagt med initiativ utan tydliga effekter.

− Vi måste se jämställdhet som vilken annan affärskritisk fråga som helst inom bolagen. Det behövs strategier, handlingsplaner och specifika mål som inte bara är knutna till antal kvinnor och män på olika positioner. Insatser måste även följas upp och vara konsekventa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV