Radar · Basinkomst

Varannan svensk för basinkomst

Drömmar om alltifrån demokrati och god ekonomi till basinkomst, det innehåller rapporten från Foundation for European Progressive Studies.

Hur ser 14 000 européer från 14 olika länder på basinkomst? Tyskarna är mest positiva, tätt följda av svenskarna. Det visar en undersökning.

Foundation for european progressive studies, Feps, är en stiftelse som beskriver sig som en socialdemokratisk tankesmedja på EU-nivå.

I våras kom Feps med rapporten What is the European dream? (Hur ser den europeiska drömmen ut?). Den tar upp en mängd olika ämnen som till exempel hur drömmar om demokrati och lycka kan se ut, till basinkomst.

I undersökningen ingick 14 000 svarande personer – 1 000 personer från varje land, det vill säga 14 länder inom EU. Sverige var det enda nordiska land som var med.

Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland,  Ungern, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien och Storbritannien är de andra länderna i rapporten.

Deltagarna valdes ut med hänsyn till ålder (vuxna), kön, region och utbildningsnivå för att få ett representativt urval som speglar ländernas befolkningar.

Hur ser den övergripande drömmen om Europa ut, enligt rapportförfattarna?  De skriver:

”Ett demokratiskt Europa. Ett Europa av välfärdsstater. Ett Europa av välstånd och möjlighet för alla. Ett stabilt och säkert Europa. Det är den europeiska drömmen – unik för den här kontinenten och dess historia – som borde informera och inspirera Europas framtid.”

Sverige tvåa

Vad visar då undersökningen när det handlar om just basinkomst?

En majoritet av  svarande från tio länder i undersökningen är mer positivt än negativt inställda till idén om basinkomst.

Deltagare från de fyra länderna Portugal, Polen, Rumänien och Tjeckien visar däremot en mer negativ inställning till den här formen av inkomst i rapporten.

Men hela 25 procent, i snitt, av alla svarande uppgav att de inte hade någon uppfattning eller åsikt om basinkomst. Något som rapportförfattarna tolkar som ett tecken på att allmänheten fortfarande har mycket kvar att lära om den här idén.

Samtliga deltagare i undersökningen fick svara på frågan: ”Håller du med eller håller du inte med om att varje medborgare, inklusive de som har jobb, bör få en garanterad inkomst från staten utan arbetskrav?”

I Tyskland höll 62 procent med om det, 17 procent höll inte med och 21 procent visste inte eller hade inte någon åsikt. Där fanns det flest positivt inställda till basinkomst i den här undersökningen. Där kan politiska partier och
beslutsfattare hitta en säkrare miljö att pröva basinkomstprogram, kommenterar rapportförfattarna.

På andra plats här hamnade Sverige. I vårt land höll 53 procent med om att basinkomst är en bra idé, 27 procent höll inte med och 20 procent hade inte någon åsikt eller visste inte.

I Portugal fanns flest negativt inställda till basinkomst, enligt den här rapporten.  Där var 35 procent positivt inställda, 44 procent negativa och 20 procent visste inte eller hade inte någon åsikt.

Tron på arbetslinjen tycks vara starkast i Portugal och de länder med svarande från Polen, Rumänien och Tjeckien.

Undersökningen genomfördes innan coronapandemin bröt ut.