Radar · Integritet

Nigeria förklarar nationellt nödläge kring våldtäkt

Demonstration mot våldtäkt och sexuellt våld mot kvinnor utanför ministeriet för kvinnofrågor i Abuja, Nigeria.

Upprätta ett register över sexförbrytare och rättvisa för offren. Det kräver upprörda aktivister och kändisar i Nigeria, och nu utlyser 36 guvernörer nationellt nödläge kring våldtäkter.

En våg av sexuellt våld mot kvinnor har upprört Nigeria och lett till omfattande protester. Efter att Nigerias guvernörsforum, NGF, haft möte i förra veckan beslutade de att ta hårdare tag mot den senaste tidens uppmärksammade våldtäkter i landet. Forumet uppmanar alla delstater att sätta upp ett register över sexförbrytare och att underteckna två federala lagar som straffar våldtäkt och våld mot kvinnor och barn.

Uttalandet kommer efter några veckor med flera uppmärksammade fall av våldäkt mot unga kvinnor med dödlig utgång. Flera kvinnorättsorganisationer, kändisar och privatpersoner har protesterat online och krävt rättvisa och att regeringen tar tag i situationen. Bland annat uppmanade Amnesty regeringen att utlösa ett nationellt nödläge.

– Våld mot kvinnor är en nationell kris i Nigeria. Det finns fall från hem, skolor, platser för tillbedjan, polisceller, flyktingläger. Ingen plats är säker eller immun mot dessa våldsbrott mot kvinnor, sa Amnestys Osai Ojigho till CNN.

Sexuellt våld mot kvinnor är sedan länge ett stort problem i Nigeria. En studie gjord av FN-organet UNFPA visar att 28 procent av nigerianska kvinnor i åldrarna 15–29 år någon gång efter 15 års ålder har upplevs fysiskt våld.

President Muhammadu Buhari kommenterade den senaste tidens händelser i ett tv-sänt tal till nationen, skriver CNN.  ”Jag är särskilt upprörd över de senaste tidens incidenter av våldtäkt, särskilt av mycket unga flickor. Polisen följer dessa ärenden i syfte att föra förövarna av dessa avskyvärda brott till snabb rättvisa”, sa han.