Glöd · Debatt

”Karolinska – sluta plåga oskyldiga offer!”

Makaker används i djurförsök på Karolinska institutet, det enda stället i Norden där man gör djurförsök på apor.

DEBATT Astrid Fagraeus Laboratorium vid Karolinska institutet är det enda laboratorium i hela Norden som använder apor i djurförsök. Djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor är sedan 2003 förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök.

På Karolinska institutet utnyttjas rhesusmakaker och krabbmakaker, som ofta kommer från uppfödningar i Kina; de transporteras väldigt långa sträckor och hålls instängda på en karantänstation i flera veckor innan de anländer till Karolinska institutet. Aporna plågas i försök som handlar om hjärnans sjukdomar samt i försök som syftar till att utveckla olika vacciner.

I ett pågående försök på Karolinska Institutet tappas en grupp apor på blod. I försökets tids- och genomförandeplan framkommer följande: ”Den maximala blodvolymen vid ett provtagningstillfälle kommer inte att överstiga 0,7 % av kroppsvikten och maximalt kommer 1 % av kroppsvikten att tappas per månad.”

Dock har det visat sig att minst tolv apor under en månads tid har tappats på mycket större mängder blod än vad som tillåts i tillståndet. Detta har lett till att Djurrättsalliansen har anmält Karolinska institutet till länsstyrelsen i Stockholm, eftersom blodtappningen bryter mot tids- och genomförandeplanen, samt även ur hälsosynpunkt är skadlig för aporna (och är en extra påfrestning utöver de redan plågsamma försöken). Förutom det lidande som Karolinska institutet lagligt utsätter aporna för, plågas de alltså ytterligare då de regler som finns inte följs. Och då vet vi inte ens allt som sker i det dolda.

Innan ett försök påbörjas måste det godkännas av en djurförsöksetisk nämnd. Det är dock ingen indikation på att försöket i sig är etiskt – då det trots allt inte går att plåga kännande individer på ett etiskt sätt. Dessutom är majoriteten av de som sitter i de djurförsöksetiska nämnderna ofta själva involverade i djurförsök och därför har grundinställningen att djurförsök är etiskt försvarbart. Och vad som även är anmärkningsvärt är att nämnderna godkänner 99 procent av de ansökningar om djurförsök som de får in – så det är alldeles uppenbart att det egentligen inte tas någon etisk hänsyn över huvud taget. Utifrån etisk synpunkt borde inga ansökningar godkännas, då alla djurförsök innebär lidande och död för offren.

Att aporna gång på gång tappas på blod är ett övergrepp nog, och att tappas på för mycket blod är dessutom påfrestande och inte bra för deras hälsa. Det är inte moraliskt försvarbart att äventyra och skada andra kännande individer för att gynna människan. Människan står inte över andra kännande individer i värde, men beter sig dock som att den gör det och verkar anse sig kunna plåga andra hur mycket den vill.

Det är skamligt att Karolinska institutet stöttar djurförtryck och djurplågeri. Det är sannerligen dags för dem att sluta upp med sin oetiska verksamhet och stoppa primatförsöken och alla andra djurförsök. När ska Karolinska institutet inse sin roll som förövare med otaliga, oskyldiga offer? Och när ska staten sluta stötta djurförtryck och ge ordentliga ekonomiska bidrag till djurfri forskning istället?