Radar · Integritet

Evaristo och Eddo-Lodge – första svarta författare att toppa boklista

Svara författare har inte fått samma genomslag som vita på brittiska topplistor.

Bernardine Evaristo and Reni Eddo-Lodge är de två första svarta brittiska författarna att toppa försäljningslistorna över pocketböcker i Storbritannien. Samtidigt beskriver flera andra författare förläggarbranschen i landet som en fientlig miljö för svarta författare, skriver The Guardian.

”Förvånansvärt”. Så kommenterar författaren Bernadine Evaristo att hennes bok Girl, woman, other nu toppar den brittiska pocketbokslistan för skönlitteratur. Som svart, brittisk författare är hon den första som gör det. Även Reni Eddo-Lodge har blivit första svarta författare att toppa pocketlistan i genren facklitteratur, med sin bok från 2017: Why I’m no longer talking to white people about race.

Eddo-Lodge säger till The Guardian menar att det är en allvarlig anklagelse mot förlagsbranschen att det tagit så lång tid för en svart författare att bli nummer ett.

Även andra kända författare runtom i världen har den senaste tiden, i sviterna av Black lives matter-protesterna, anklagat förlagsbranschen för att vara övervägande vit och ”en fientlig miljö för svarta författare”, som bästsäljande författaren Dorothy Koomson uttryckte det.

– Gör bättre, publicistmänniskor. Gör bättre, bli bättre, behandla oss bättre. Prata med oss, lyssna på oss, sluta gå ut där (på sociala medier) med stödord och sök inifrån dig själv, att med dina åtgärder förbättra miljön för svarta författare … det räcker med offentligt gallerispel, okej? sa hon till the Guardian.

Anställda på Waterstone förlag, som ger ut de båda böckerna, har nu uppmanat förlaget att skänka en del av intäkterna till Black lives matter-rörelsen. Men förlaget har svarat att de inte har möjlighet till det just nu då deras finansiella situation efter coronapandemin är svag. De hoppas däremot kunna göra detta längre fram, meddelar de.