Energi

Dagens datum: 17 juni

Klimatförändringarna orsakar ökenutbredning och torka, vilket hotar såväl människa som djur- och växtrike.

I dag har Torborg och Torvald namnsdag.

Torborg är nordiskt och en sammansättning av gudanamnet Tor och borg som betyder beskydd. Namnet finns trots sitt ursprung inte belagt i fornsvenskan utan började användas på 1800-talet, i samband med svärmeriet för vikingatiden. Knappt 1 100 heter Torborg, färre än 300 kallas så, med medelåldern 80.

Torvald är sammansatt av gudanamnet Tor, som anknyter till guden, och vald, härskare. Namnet fanns på runstenar och blev populärt på det nationalromantiska 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Omkring 1 800 svenskar heter Torvald eller Thorvald. Drygt 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 69.

Världsdag mot torka

I dag är det världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka. Dagen instiftades av FN för att uppmärksamma hoten som natur, djur och människor står inför på grund av klimatförändringar. 

Ur historien

Sveriges nya ambassadör i Indien Alva Myrdal hälsar på Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru i samband med installationen i New Delhi i Indien 1955
Sveriges nya ambassadör i Indien Alva Myrdal hälsar på Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru i samband med installationen i New Delhi i Indien 1955. Foto: UPI/TT.

Alva Myrdal första kvinnliga ambassadören

För 65 år sedan, 1955, utsågs den socialdemokratiska politikern och diplomaten Alva Myrdal till Sveriges första kvinnliga ambassadör, då regeringen utnämnde henne till sändebud i Indien. Innan dess hade hon varit chef för FN-organet Unescos socialvetenskapliga avdelning.

Genèveprotokollet undertecknades

För 95 år sedan, 1925, undertecknades Genèveprotokollet, en internationell överenskommelse som förbjuder kemiska och biologiska vapen. Den var en reaktion på första världskrigets gasattacker som ansågs vara en alltför grym stridsmetod.

Venus Williams födelsedag

För 40 år sedan, 1980, föddes den amerikanska tennisspelaren och tidigare världsettan Venus Williams. Hon har vunnit sju Grand Slam-turneringar i singel och tagit 14 segrar i damdubbel med systern Serena Williams. Dessutom har Venus Williams vunnit OS-guld 2000 i singel och OS-guld i dubbel 2000, 2008 och 2012 tillsammans med systern.