Radar · Migration

Utan hänsyn till pandemin – flyktingar utvisas olagligt från Grekland

Flyktingar bär mask för att undvika smittspridning när de anländer från öarna till Piraeus, en hamn utanför Aten.

Under coronapandemin har Grekland utan hänsyn till riskerna för smittspridning skickat tillbaka flyktingar till Turkiet – via både hav och land. Aldrig förut har man så omfattande kunnat dokumentera att det sker från så långt in på grekisk mark, skriver Human Rights Watch i ett uttalande.

Tidigare i veckan berättade Syre om en ny rapport från Legal Centre Lesbos, en organisation som erbjuder flyktingar på Lesbos juridisk hjälp. Organisationen har under våren samlat in omfattande bevisning på att Greklands kustbevakning har tvingat tillbaka flyktingar till Turkiet. Det är enligt internationell lag olagligt. Det är i sig inget nytt att Grekland gör såhär – men metoderna och omfattningen har blivit inhumanare och större.

Nu reagerar även människorättsorganisationen Human Rights Watch och riktar skarp kritik mot Grekland:

– Grekiska myndigheter lät inte en landsomfattande lockdown komma i vägen för en ny våg av grupputvisningar, inklusive från långt in på grekiskt territorium. I stället för att skydda de mest utsatta människorna i den här tiden av global kris har de grekiska myndigheter kränkt rätten att söka asyl och bortsett från deras välmående, säger Eva Cossé, HRW:s Greklandsforskare.

Organisationen menar i pressmeddelandet att EU måste sätta omedelbar press på Grekland att stoppa de illegala tillbakavisningarna som pågår mitt under pågående pandemi.

HRW har tittat på nio olika incidenter där den grekiska kustbevakningen och polisen under coronapandemin har skickat tillbaka asylsökande via havet mellan Grekland och Turkiet. De fann att de grekiska myndigheterna inte vidtagit några som helst åtgärder för att hindra eller förebygga smittspridning. Händelserna bryter också mot flera internationella lagar och principer som ska skydda mänskliga rättigheter. Tillbakavisningar skedde från öarna Rhodos, Samos och Symi.

Sex av de 13 flyktingarna som HRW intervjuade berättade att de hade blivit deporterade hela vägen från lägret Diavata, långt in på det grekiska fastlandet.

”Det här är första gången som Human Rights Watch har dokumenterat olagliga tillbakavisningar så djupt inifrån Grekland”, skriver organisationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV