Radar · Utrikes

Hangarfartyg åter till Sydkinesiska havet

De amerikanska hangarfartygen USS Ronald Reagan och USS Nimitz i Sydkinesiska havet, ett bihav till Stilla havet mellan Asien och Australien, den 6 juli.

För andra gången på två veckor skickas de bägge amerikanska hangarfartygen USS Ronald Reagan och USS Nimitz till Sydkinesiska havet. Hangarfartygen genomförde insatser och övningar i den omstridda farleden mellan den 4 och 6 juli, då som ett svar på aviserade kinesiska militärövningar.

Enligt konteramiral Jim Kirk, befälhavare över USS Nimitz, är fartygen på plats för att bekräfta USA:s engagemang för ”en lagstadgad internationell ordning och för våra allierade och partner i regionen”.

Ingen särskild händelse föranleder den utökade amerikanska närvaron. Däremot har den föregåtts av tilltagande osämja mellan Washington och Peking rörande flera frågor, däribland den nya säkerhetslag som det kinesiska kommunistpartiet infört i Hongkong.

Kina gör anspråk på hela Sydkinesiska havet och har under flera år flyttat fram sina positioner i bihavet. Vietnam, Taiwan och Filippinerna har konkurrerande anspråk.