Radar · Integritet

Domstolar förklarar hbtq-fria zoner ogiltiga i Polen

Demonstration i Warsawa för hbtq+-personers rättigheter i juni.

Polen har velat göra en tredjedel av landet till en hbtq-fri zon – men nu förklarar olika domstolar två av dessa ogiltiga. Den polska konstitutionen förbjuder diskriminering och zonerna kan inte anses knyta an till polsk tradition.

De två städerna Istebna och Klwów var bland de omkring 100 städerna som ville vara hbtq-fria zoner. Men nu har två domstolar satt ned foten och förklarat att det bland annat strider mot den polska konstitutionen.

Polen är konservativt och homofobin är utbredd, men att införa zoner fria från hbtq+-personer är enligt domstolarna att dra det hela för långt. Två olika domstolar har reagerat och ogiltigförklarat två av zonerna, skriver SVT Nyheter.

De städer och regioner som velat införa zonerna har hävdat att de inte riktar sig mot enskilda individer. Vad man vänder sig emot är det som kallas för ”hbtq-ideologin”. Men den administrativa domstolen i Gliwicach menar att resonemanget inte håller:

– Termen ”hbtq-fri zon” refererar de facto också till personer och förklaringen att hbtq är en ideologi och inte människor är att blunda för verkligheten, enligt en muntlig motivering från domstolen, rapporterar SVT.

Den andra domstolen som reagerat, i staden Radom, avfärdade att de hbtq+-fria zonerna skulle knyta an till polsk tradition. Det finns nu de som hoppas att domarna ska bli prejudicerande och sända en signal om att respektera alla människor, oavsett sexuell läggning.

Osäker framtid för hbtq+ i Polen

Men hur kampen för hbtq-rättigheter kommer se ut i Polen framöver återstår att se. Den nyligen omvalda och mycket konservativa presidenten Andrzej Duda har tidigare sagt att hbtq-ideologin är en värre ideologi än kommunismen, rapporterade BBC i juni. Regeringspartiet Lag och rättvisa är också strikt emot hbtq-rättigheter.

Duda sa under ett offentligt framträdande i staden Brzeg att ”föräldrar är ansvariga för sina barns sexuella utbildning” och bland sina vallöften fanns förslag på att förbjuda homosexuella par från att adoptera barn och att förbjuda undervisning om hbtq+ i skolor.

Nätverket ILGA, som kartlägger hbtq-rättigheter, har noterat att Polen är det EU-land som står sig sämst på området rättigheter för hbtq-personer.