Radar · Integritet

Dödsfallet väcker dödshjälpsdebatt

Korset och meditationslunden Almhöjden på Skogskyrkogården i Stockholm.

Läkaren Staffan Bergström, som i tisdags hjälpte den svårt ALS-sjuke Per Maritz att avsluta sitt liv, kräver nu tillsammans med 87 debattörer på DN debatt att regeringen ska utreda förutsättningarna för laglig dödshjälp.

Debattörerna är kritiska till ett riksdagsbeslut den 13 maj som kräver ett lagförslag om att förbjuda hjälp till självmord, som de menar inkluderar om en svårt sjuk person vädjar till anhörig om hjälp för att själv kunna ta sitt liv.

”Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag som kriminaliserar att uppmana, instruera eller på annat sätt hjälpa någon att begå självmord.”

Den 7 juli skulle den svårt ALS-sjuke Per Maritz ha dött, 64 år gammal, på dödshjälpsorganisationen Dignitas i Schweiz. Men karantänsregler kopplat till coronapandemin hindrade hans resa.

I stället avslutade han sitt liv hemma den 14 juli genom att dricka en fruktsmoothie med en dödlig dos sömnmedel.

”Tänk om jag inte hade vaknat”

Per Maritz berättade att sjukdomen ”trasat sönder hans liv, att hans existens var ovärdig och att det bara skulle bli värre” i en intervju i Dagens nyheter.

– Två minuter efter att jag fick diagnosen tänkte jag: Jag vill ha kontroll över hela mitt liv. Inklusive döden, säger han till tidningen.

Per Maritz arbetade inom reklam, levde ett aktivt liv och var cykelentusiast. Men 2018, när han planerade en jorden runt-resa, kom beskedet att han fått den den obotliga, neurologiska sjukdomen ALS.

– Varje morgon tänker jag: tänk om jag inte hade vaknat i dag, då hade det varit bra.

Han beskriver att processen att bli godkänd hos Dignitas var lång, komplicerad och dyr.

Förtvivlat inlägg på Facebook

Efter beskedet att han inte kunde resa till Schweiz i juli skrev Per Maritz ett förtvivlat inlägg på Facebook.

”Jag plågas så. Min dag består av att överleva, genom att försöka andas. Att inte kunna sköta sin hygien. Vara inkontinent. Få kramper, inflammationer och känna panikångest när jag inte kan andas.”

Staffan Bergström, läkare och professor emeritus i Internationell hälsa vid Karolinska institutet, läste om Pers besked och ilska mot Sverige som inte tillåter läkare att hjälpa honom och andra i hans situation att avsluta sina liv.

Han kontaktade Per Maritz, och erbjöd att hjälpa honom. Efter dödsfallet är Staffan Bergström misstänkt för medhjälp till dråp, då läkare inte får utföra en dödshjälpshandlingar i Sverige.

Debatt: Respekt för integritet

Staffan Bergström, även ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, vill skapa debatt om dödshjälp i Sverige.

”Riksdagens beslut visar att vi behöver få klarhet i vad som principiellt sett bör gälla för att uppfylla en döendes önskan med respekt för dennes integritet och självbestämmande”, skriver debattörerna.

På hans facebooksida finns flera kommentarer. En skriver bland annat: ”Jag beundrar ditt mod och även den sjuke mannens mod och hoppas att detta kan betyda ett genombrott även i Sverige att tillåta professionell dödshjälp”.

Men Torsten Mossberg, läkare och ledamot i Sveriges läkarförbud, är kritisk.

– Dödshjälp är emot våra etiska regler. Vi ska bota och lindra, men vi ska inte medverka till att avsluta en människas liv, säger han i Aktuellt.

Motstånd i fler riksdagspartier

I riksdagen finns i dag motstånd mot att legalisera aktiv dödshjälp. Endast Miljöpartiet och Liberalerna vill tillsätta en statlig eller parlamentarisk utredning.

L-riksdagsledamoten Barbro Westerholm är positiv till dödshjälp.

– Det här ska vara läkare som är certifierade att göra detta, villiga att ställa upp. Det här är ingenting som hela läkarkåren ska ta sig an. Det här ska vara ett strikt regelverk för att ingenting ska gå snett, säger hon till Svt nyheter.

Dödshjälp i Sverige

Dödshjälp är om en patient får en dödlig dos läkemedel för att dö. Att avsluta livsuppehållande behandling på en patients begäran ses inte som dödshjälp.
Vårdpersonal riskerar åtal om de ger dödshjälp, kallat eutanasi, till en patient. Om patienten på egen hand utför handlingen kallas det assisterat döende.
En läkare, som ger en patient en dödlig dos medicin att ta själv, riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Något fall har dock inte prövats i domstol.
Källa: TT