Radar · Politik

Turkiet fängslar 176 soldater för påstådda Gulen-kopplingar

Turkiets president Erdogan har anklagats för att föra landet i en allt mer auktoritär riktning.

Turkiet har beordrat att ytterligare 176 soldater ska fängslas på grund av påstådda kopplingar till Gulen-rörelsen. Sedan 2016 har över 150 000 människor stängts av från sina arbeten och fängslats. Erdogans makt har under samma period ökat och landet har blivit mer auktoritärt.

Teorierna om vad som egentligen hände sommaren 2016 är många, men det hindrar inte Turkiet från att fortsätta arrestera de som påstås ha koppling till Gulen-rörelsen. Kritiker säger istället att Erdogan använder kuppen för att säkra sin egen maktposition.

Turkiet beordrade i veckan att ytterligare 176 soldater skulle fängslas. De hade alla påstådda kopplingar till den så kallade Gulen-rörelsen. Enligt statlig turkisk media utgick operationen från den västliga kuststaden Izmir och fängslade individer i 49 olika provinser, berättar Al Jazeera.

Populär konspirationsteori

Den religiösa ledaren Fetullah Gulen har levt i exil i Pennsylvania i USA sedan 1999. Efter det misslyckade kuppförsöket 2016 har han anklagats för att vara hjärnan bakom försöket. Att Gulen lever i USA och att en tidigare CIA-anställd hjälpte honom att få uppehållstillstånd i USA anses enligt vissa tyda på att Gulen är en hemlig amerikansk agent och att USA därmed ligger bakom försöket att, enligt dem, störta Erdogans regering. Bland annat BBC har rapporterat om att USA och CIA beskyllts ligga bakom kuppen, något många av president Erdogans anhängare stödjer.

Attackerna mot och fängslandet av de som påstås ha kopplingar till Gulen, eller på andra sätt arbeta för honom via organisationer, skolor eller nätverk länkade till honom, pågår fortfarande tre och ett halvt år efter det misslyckade kuppförsöket – som enligt vissa använts av president Erdogan för att konsolidera makten.

Detaljer fortsatt okända

Över 150 000 domare, militärer, akademiker och andra yrkesgrupper har stängts av eller fått sparken sedan det påstådda kuppförsöket, enligt Reuters. I slutet på november i fjol var fortfarande 77 000 individer fängslade för påstått samröre med Gulen, som enligt Turkiet är likställd med en terrorist.

Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016 har landet gått i en auktoritär riktning. Minst 319 journalister har fängslats sedan dess och 120 journalister var fortfarande fängslade i slutet på 2019, rapporterade Reuters. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2019 kom Turkiet på plats 157 av 180 länder.

Turkiet är ett av de länder som de senaste åren fängslat flest journalister i världen – trots att president Erdogan samtidigt kritiserat Saudiarabien för mordet på Jamal Khashoggi.  Detaljerna kring kuppen är ännu osäkra – och enligt vissa var det aldrig tal om en kupp, utan istället iscensatt uppifrån för att säkra mer makt och styra landet mer auktoritära än tidigare.