Energi · Mat med Jenny

Matgäster förvandlas till veganska kannibaler i Strängnäs

Karaktären Vilden gestaltas av Leijra Lauberg.

På ett fartyg i Strängnäs serveras hjärnor, ögon och blod till middag. Men de består inte av kroppsdelar – varken från människor eller andra djur. Inom konstprojektet Människokonsten erbjuder konstnären Victor Rundgren det han kallar en vegansk kannibalistmiddag.

Han är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och beskriver att mycket i hans liv kretsat kring mat, både som hemlös och ”arvtagare av borgerliga seder”, och som odlare, förädlare och kock. Veganism är ledstjärnan i kosmopolitiska resursfrågor, menar han.

– De senaste tjugo åren har mathållningen för mig blivit en socialpolitisk livsfilosofi. Nu har mitt matintresse inkorporerats i flera verk som del av min konstnärliga praktik, berättar Victor Rundgren.

Ett utplånande av människan

Människokonsten utgår från fartyget Albatross Imperium, där han är projektledare. Här serveras de middagar som blir en blandning av kulinarisk upplevelse och konstperformance.

– Människokonsten blev en form för samarbeten och en signatur för att tänja på lagar, värderingar och sociala strukturer. Människokonsten är en radikal livsstil och en produktionsplattform med en holistisk vision om konstens psykosociala betydelse i utvecklingen av vår art, Victor Rundgren.

Själva middagskonceptet kallas EXEAT, som bland annat är en lek med förkortningen ex för exemplar, sammanfört med det engelska ordet för äta – eat. Exemplaret som äts är i kannibalistmiddagen en avhumaniserad människokropp. Rent fonetisk refererar begreppet också till ordet exit, som anspelar på det Victor Rundgren kallas human exit – ett självförvållat utlånande av människoarten.

En blodig festmåltid

På menyn står mathantverk som föreställer sinnesorganen ögon, öron och tungor.

– Vi tar rätt på hela människokroppen i form av ett skalenligt surdegsbröd och en blodig rödbetssoppa serverad i huvudskålar av porslin. När köttet stillats, alla nerver och impulser mättats så slappnar vi av och avnjuter tanklöst en glasshjärna, säger Victor Rundgren.

Konstverket riktar sig både till veganer som är sugna på köttsliga upplevelser och som är roade av morbid humor, och till köttätare som vill få något rejält att bita i. Middagarna har plats för 24 matgäster och konceptet lämpar sig till exempel för företagsevenemang och fester.

Hjärnor, ögon och tungor serveras på EXEAT men allt är helt veganskt
Hjärnor, ögon och tungor serveras på EXEAT men allt är helt veganskt. Foto: Autonomfilm

Middagen beskrivs som ett totalkonstverk där gäster kan omslutas av en filmisk eller drömsk verklighet.

– En scenografi för en sådan verklighet har poetiskt evolverat under de 15 år jag varit stationerad på mitt och Människokonstens fartyg. Ombord har jag ordnat med de logistiska och praktiska förutsättningarna för konstverkets tillblivelse som bland annat en två meter platsbyggd vedeldad stenugn för gräddning av människobrödet, berättar Victor Rundgren.

Mat och konst har blivit förenade i EXEAT, där flera aktörer medverkar. Bland annat möter gästerna en postapokalyptisk krigare som med veganism och kreativ resurshantering förkunnar möjlig överlevnad och bjuder gäster till en sista måltid, och den katolska prästen som välsignar kannibalistmiddagen och agerar bartender.

Öron av seitan

Nästa tillfälle är anpassat särskilt för par som vill göra något minnesvärt tillsammans, på Alla hjärtans dag den 14 februari. Då ingår en chartrad bussresa från Stockholm till Strängnäs. Anmäler sig gör man genom tjänsten Kickstarter, där alla platser måsta bli sålda för att middagen ska bli av.

Och menyn? Den består bland annat av ögongodis av sultandruva med blåbär toppad med mörk choklad, omsluten av mandelmjölk smaksatt med brännvin och kokoslikör. Grillade öron av avokadoseitan med dragon, citrongräs och schalottenlök. Och rökta marinerade tungor av olivseitan och sojafärs med vitlök, chili och ingefära.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV