Glöd · Debatt

Fred, klimat och välfärd

Vi behöver fred – och därför behöver vi ta bättre hand om både världen och varandra, skriver Barbro Midbjer.

DEBATT Fred har vi haft i Sverige för att vi tidigare har haft vänskapliga och fredliga samtal med andra länder. Så även med Ryssland. Olof Palme arbetade för det. På den tiden hade Sverige ett gott rykte som ett fredligt land som visade solidaritet med andra länder och människor i nöd. Det är det ett litet land som Sverige ska göra. Vapenskrammel och skrämsel bidrar bara till att skapa farliga spänningar. Nu tycker jag att vi ska göra en kraftsamling för freden och välfärden, mot klimatförändringarna. De frågorna hänger ihop.

Jag tror att du liksom jag vill leva i ett samhälle där sjuka blir hjälpta, där gamla får den omtanke de behöver med bra omvårdnad både i äldreboenden och i sina hem. De som arbetar på boenden ska vara tillräckligt många i ett arbetslag för att hinna med, och alla, även de som arbetar i hemtjänsten, ska kunna leva på sina löner och förskonas från stress, som inte är bra för deras hälsa.

Barnomsorgen ska ta hand om det dyrbaraste vi har, barnen. Det ska även där vara tillräckligt med personal, så att alla barn kan få bli sedda. Lärare och annan personal i skolan ska också hinna vara det stöd barnen behöver. En värld där barn och vuxna trivs och blomstrar. Funktionshindrade barn och vuxna ska få ta del av en god omvårdnad, inte nekas hjälp för sina livsnödvändiga behov. De som behöver LSS-boenden ska kunna få det och slippa långa köer, inte sant? Psykiskt sjuka unga och äldre ska få en bra vård som svarar mot deras behov och bemötas med respekt och värme, inte bli drogade med starka narkotiska mediciner utan få så många samtal med terapeuter de behöver och annat stöd. Tandvård ska behandlas som annan vård. Sjuka människor ska också få en tillräcklig vård, inte stå i köer tills det kan bli försent. Sånt har skett. Det finns vårdpersonal som vill åstadkomma en riktigt god omvårdnad för många olika patienter. Det ska finnas tillräckligt med sköterskor på sjukhus och andra vårdinstitutioner, även de i kommunerna.

Vi alla borde veta vid det här laget att kvinnor mördas av närstående män, även av svenska män, 299 kvinnor hittills under 2000-talet – i alla samhällsklasser sker detta. Kvinnojouren är livsviktig.

Allt detta – kvinnojourer, bra vård, tandvård och omsorg – vill jag se leva i Sverige, och framför allt att vi bryr oss om varandra.

Det behövs resurser och därför tycker jag att det är beklämmande att våra politiker satsar 65 miljarder på militär och försvar. Folkförsvar behövs men inte för de summorna, i synnerhet som de grundar sig på en konstruerad fiende i öst. Ryssland har enorma naturrikedomar och har inget sådant intresse av ett lilleputtland som Sverige.

Detta handlar också om att förstå att militarism inte är en lösning på konflikter i ett samhälle och i andra länder. Militarismen är oförenlig med en respekt för livet, så vi behöver alla se och bidra till andra lösningar. Vi kan arbeta för jämställdhet i landet. Sverige ska inte heller delta i erövringskrig med andra länder. Alla har vi sett vad krig orsakar civilbefolkningen. Handikappade, svältande, uttorkade barn. Låt oss vända åter till solidaritetens tid. Det är stor skillnad på en övertro på vapnens makt och att försöka bygga upp fredliga relationer mellan länder och samarbete över gränserna med allt som går att samarbeta kring.

Jag är en vän av fred. Fred handlar dessutom inte bara om frånvaron av krig utan om vad vi gör i vårt land tillsammans under fredstid. Bland en del annat skulle jag vilja se att vi arbetar med vettiga projekt för att få mat, för att kunna odla på alla tänkbara ställen så att vi har närproducerad mat. Transporter kors och tvärs över jorden kommer inte att vara möjligt när klimatförändringarna orsakar ändå fler katastrofer i vår värld. Fred ska inte heller byggas genom att samhällskrafter underordnas vad som till sist blir fysiska maktmedel, militär och terrorbalans.

Klimatförändringarna medför mänskliga tragedier och även till sist krig och sönderfall. Det allt överskuggande problemet är att vi måste byta energikällorna. Regeringen kan låta höja skatterna för dem som använder sig av fossilt bränsle. Vi alla på vår jord har den uppgiften att halvera koldioxidutsläppen inom mindre än åtta år. Då ska det vara gjort, men handlingar av rätt slag lyser med sin frånvaro. Inga av världens ledare har tagit detta på allvar och lyssnat på forskarna som arbetat i åratal med detta.

Nu brinner det ännu i Australien, en svårsläckt eld, lågorna är femtio till hundra meter höga. Människor tvingas lämna sina hem, folk dör, jorden är överhettad och det beror på klimatförändringarna. För en dryg månad sedan dog tusentals människor i Bahamas – klimatet igen. Stormen som drog över ön var starkare än vanligt, och stannade ett dygn längre än stormar där brukar göra. Människor drogs med av stormarna och drunknade av vattenmassorna. Hus förstördes. Hemlösa flyktingar lämnade ön.

Våra kommunledare kan låta kollektivtrafiken byggas ut tillräckligt för att minska bilkörning med bensin och omfatta byarna härikring! Jag tror på oss!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV