Radar · Nyheter

Stor ökning av barn som misstänks fara illa i Stockholms län

I Norrtälje kommun har orosanmälningar från skolan ökat stort.

Orosanmälningarna  om barn har ökat med 40 procent sedan 2014. Nu ska en AI-robot hjälpa till med att sortera den här typen av anmälningar i Norrtälje kommun, rapporterar SVT:s nyheter.

Totalt kom det in 70 400 orosanmälningar i Stockholms län under 2018. Det visar på en ökning med 40 procent, om man jämför med 2014. Vad kan ligga bakom den här ökningen?

– Det är många familjer som har det svårt på flera olika plan i kombination med att den psykiska ohälsan hos barn har ökat, säger Jessica Gjertz på mottagningsenheten på Norrtälje kommun till SVT:s nyheter.

Norrtälje är en av de stockholmskommuner med störst ökning. Antalet orosanmälningar har ökat där med närmare 50 procent mellan  2014 och 2018.

Jessica Gjertz fortsätter:

– Barn har hamnat mer i fokus. Man har blivit tryggare i att orosanmäla.

Norrtälje kommun har sett en stor ökning av den här typen av anmälningar från just skolor de senaste åren. De flesta orosanmälningar i Stockholms län kommer från polisen, vården och skolan.

För att bättre hinna med och hantera ökningen av orosanmälningar kommer en AI-robot att hjälpa till med att sortera den information som kommer in. 
I framtiden är det även tänkt att den ska kunna ge förslag på förhandsbedömningar till handläggande socialarbetare.

– Tanken är att AI-delen ska ge förslag på förhandsbedömningar kring om vi ska inleda utredning av ett barn eller en familj, förtydligar Jessica Gjertz till SVT:s nyheter.