Radar · Nyheter

Källkritiska fåglar varnar för ”fake news”

Svensk Nötväcka.

Ny forskning visar att nötväckor väger in trovärdigheten hos källan till informationen innan de avgör hur den skickas vidare. Det skriver Natursidan, som hänvisar till ny studie.

Fåglar kommunicerar ofta både inom en art och mellan olika arter. Enligt en studie som University of Montana nyligen publicerats i Nature har forskarna undersökt de sociala nätverken mellan fåglar genom att lyssna på hur rödbröstade nötväckor kommunicerar och hur de lyssnar på information från arten amerikansk talltita.

Fåglar har många olika läten. Förutom en sång, revirmarkering, så har till exempel amerikansk talltita ungefär 50 olika läten med olika betydelser. Fågelns varningsläten är många och varierar beroende på hotet till exempel ”orm på marken”, ”flygande hök” eller ”sittande hök”. Varningslätet ger på så vis även information om hur akut ett hot kan vara. Varningsläten är inte avgränsade till en viss art. ”Alla lyssnar på alla i skogen”, som en av forskarna uttrycker det, skriver Natursidan.

Forskarna från University of Montana fann att nötväckorna skickade vidare talltitornas varningsläten men med förbehåll: ”det finns ett hot, men informationen kommer från talltitorna”. Men om varningen däremot kom från en förstahandskälla som upplevde hotet så varierade nötväckorna också informationen i varningslätet beroende på om det var ett stort eller litet hot. Det tyder, enligt forskarna på att nötväckorna sållar informationen och inte sprider vidare vad de anser vara osäkra uppgifter.

– På ett sätt påminner det om ”fake news”. Om du får information via sociala media, men du inte verifierar det innan du skickar det vidare, så bidrar du till att sprida ”fake news”. Vi önskar att människor uppförde sig lite mer som nötväckor, avslutar Erick Greene, professor vid Humanities and sciences, som ledde studien, enligt Natursidan.