Radar · Utrikes

”Svårt men inte omöjligt” om brexit

Med bara två veckor kvar till den hotande "hårda brexiten" vid årsskiftet har hoppet ännu inte helt övergett Storbritanniens och EU:s förhandlare.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier öppnar för en brexituppgörelse med Storbritannien kanske redan på fredagen. Senast på söndag vill EU-parlamentet ha besked.

Med bara två veckor kvar till den hotande ”hårda brexiten” vid årsskiftet har hoppet ännu inte övergett förhandlarna.

Redan i kväll kommer den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula van det Leyen att hålla ett telefonmöte för ”diskutera sakernas tillstånd i de pågående förhandlingarna” som det uttrycks i ett uttalande från Johnsons kansli.

Officiellt försiktig

EU:s Barnier anser det ”svårt, men inte omöjligt” att nå en uppgörelse redan på fredagen om ett omfattande handels- och samarbetsavtal med Storbritannien, uppger källor inom EU-parlamentet för nyhetsbyrån AFP.

Officiellt är dock Barnier mer försiktig.

”Goda framsteg, men de sista hindren återstår. Vi kommer bara att godkänna en uppgörelse som skyddar EU:s intressen och principer”, skriver Barnier på Twitter efter att ha informerat EU-parlamentets gruppledare om läget.

På fredagsmorgonen ska även EU-ländernas ambassadörer få senaste nytt från Barnier.

Extramöte?

EU-parlamentet vill att förhandlarna når i mål senast under helgen.
Parlamentet ”är redo att organisera en extrainsatt session mot slutet av december, om en uppgörelse har nåtts senast midnatt på söndag den 20 december”, heter det i ett gemensamt uttalande från parlamentets gruppledare, där man samtidigt manar EU-kommissionen att så snabbt som möjligt förse ledamöterna med de provisoriska texter som tagits fram.

Redan på fredagen väntas EU-parlamentet spika de nödåtgärder som EU-kommissionen tagit fram för att säkra åtminstone flyg- och lastbilstransporter och ett fortsatt fiske, även om det inte blir någon större brexitavtal.

Gove tvekar

För att nödåtgärderna ska gälla krävs dock att även Storbritannien säger ja.

Enligt biträdande premiärminister Michael Gove har London en ”positiv syn” på förslagen, även om man ännu inte tagit något beslut. Fisket betecknar Gove som det svåraste att eventuellt acceptera, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Gove betecknar samtidigt sannolikheten för att det verkligen blir ett större avtal med EU för ”mindre än 50 procent”.

– Tyvärr tror jag att det är mer troligt att vi inte kommer att nå ett avtal, säger Gove inför ett av det brittiska parlamentets utskott.

Fakta: EU:s nödåtgärder

EU-kommissionen har lagt fram fyra nödåtgärder för att lindra situationen om det inte går att enas med Storbritannien om ett större handels- och samarbetsavtal som kan gälla från den 1 januari.

Åtgärderna är till för att säkra flygtrafiken under sex månader, ordna tillfälliga säkerhetscertifikat för flygplan, säkra en ”grundläggande” gods- och passagerartrafik på landsvägarna samt skapa ett ramverk för att ordna ömsesidig tillgång till varandras fiskevatten i ytterligare ett år eller tills en fiskeuppgörelse kan nås med Storbritannien.

EU-parlamentet väntas formellt godkänna åtgärderna under fredagen. För att de ska träda i kraft måste även Storbritannien säga ja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV