Radar · Morgonkollen

Övervakningsfilm sägs visa iransk kidnappning av  Habib Chaab

Irans president Hassan Rouhani.

Turkisk underrättelsetjänst har släppt vad man uppger är övervakningsbilder som visar hur svensk-iraniern Habib Chaab i oktober lurades och kidnappades för att sedan föras från Turkiet till Iran.

På övervakningsbilderna, som Sky News har tagit del av, syns flera personer som man pekar ut som medskyldiga till kidnappningen. Det rör sig bland annat om en kvinna som påstås vara den som har ”lockat” Chaab till Turkiet.

Några av de anklagade personerna ses bland annat handla buntband i olika storlekar i en järnaffär. Det finns även filmat material av Chaab, både när han anländer till Turkiet och när han tar sig till en bensinstation där det uppges att han hade stämt möte med kvinnan. Chaab ska i samband med det mötet ha släpats in i en skåpbil och drogats innan han fördes över gränsen till Iran.

Svenska UD har bekräftat att Chaab sitter fängslad. Iransk tv ska ha visat ett inslag där han framför ett erkännande av brott. Erkännandet tros ha varit framtvingat, enligt bedömare.

Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt inom separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation i Iran.