Radar · Integritet

Näthat drabbar kvinnliga journalister värst: ”Mer målande”

En ny granskning från Totalförsvarets forskningsinstitut visar att kvinnliga journalister och influencers möter betydligt mer hat på nätet än män.

En ny granskning slår fast att kvinnor som jobbar som journalister eller influencers är hårdast drabbade av hat på nätet. Det rör sig om mer målande förolämpningar och beskrivningar än vad män utsätts för, menar forskaren Johan Fernquist.

Det är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som i en rapport har granskat innehållet på nätforumet Flashback.

Granskningen har gjorts med hjälp av artificiell intelligens och har fokuserat på hur hat mot journalister, influencers, komiker och musiker tar sig i uttryck i forumets kommentarsfält.

En sammanräkning av resultatet visar tydligt att näthatet som riktas mot kvinnliga journalister är värst. Två av tre kvinnliga journalister som ingick i studien, motsvarande 67 procent, har vid något eller flera tillfällen fått hatfyllda kommentarer riktade emot sig.

Siffrorna för kvinnliga influencers landade på liknande nivåer – totalt 63 procent.

– Kvinnor utsätts för mer sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar jämfört med män, säger Johan Fernquist, forskningsingenjör, till tidningen Arbetsliv.

Han fortsätter:

– Det hat som kvinnor utsätts för innehåller dessutom mer målande förolämpningar och beskrivningar än det hat som riktas mot män.

FOI:s definition av näthat omfattar bland annat hets mot folkgrupp, förolämpande kommentarer om utseende, och illasinnad ryktesspridning.