Radar · Mänskliga rättigheter

FN: USA måste respektera urfolkets rättigheter

Demonstranter protesterar mot Donald Trump vid Mount Rushmore den 3 juli.

FN är oroliga över anklagelserna som riktas mot Nicholas Tilsen, människorättsförsvarare för urfolket Oglala-Lakȟóta Sioux Nation. Nicholas Tilsen står åtalad på en rad punkter efter en protest mot Donald Trump vid Mount Rushmore tidigare i år

Nicholas Tilsen, en av ledarna för urfolket Oglala-Lakȟóta Sioux Nation och president för det inhemska NDN Collectiv, står åtalad för händelser vid de fredliga protesterna som hölls mot president Donald Trumps vid Mount Rushmore i samband med nationaldagsfirandet.

<a href="https://twitter.com/nicktilsen">Nick Tilsen</a> på <a href="https://twitter.com/NickTilsen/status/1339254218826407939">Twitter</a>.  Foto:
UN Special Procedures på <a href="https://twitter.com/UN_SPExperts">Twitter</a> Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Nicholas Tilsen står åtalad för att bland annat att ha stulit en sköld från en polis vid protesten och för att han och andra blockerade den väg som ledde till en” fyrverkerifest” som hölls av president Donald Trump.

Ett firande som hölls utan att samtycke från Sioux Nationens. Mount Rushmore National Memorial är beläget på fördragsområdena som står under Great Sioux Nation.

FN: s experter på mänskliga rättigheter skriver i ett pressmeddelande att de med oro följer gripandet och åtalet mot Nicholas Tilsen. Och vidare ”att Trump-mötet lockade runt 7 500 personer som varken bar ansiktsmask eller utövade social distansering”.
Detta trots att delstaten South Dakota var en av de stater som drabbats hårdast av pandemin.

FN:s ”oberoende experterna” uppmanar USA ”att se till att Tilsens rättigheter respekteras” och ser med allvar på ”anklagelser om överdriven våldsanvändning av polisen mot urfolket och de rapporterade om övervakning och hotelser från den lokala polisen”.

Läs mer på Native News Online

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV