Radar · Politik

Federleys avgång kan skada Centern – personifierade partiet

Fredrick Federley kan sägas personifiera kombinationen av liberalt idéparti och intresseparti för jordbruket.

Fredrick Federley gjorde rätt som avgick. Det betonade centerledaren Annie Lööf under gårdagen och distanserade sig på flera sätt från honom. Men Fredrick Federley personiferar mycket av Centerpartiets utveckling de senaste åren, konstaterar den C-märkta ledarskribenten Elias Rosell.

– Jag ser oerhört allvarligt på situationen som uppdagats och känner väldigt stor ilska över vad den här närstående mannen gjort. Det var klokt av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för det blev en ohållbar situation, sa Annie Lööf till SVT under onsdagen.

I flera intervjuer underströk partiledaren att det hade varit ohållbart för Fredrick Federley att sitta kvar efter avslöjandet att han under flera månader känt till att hans sambo dömts för sexbrott mot barn, utan att informera partiet innan uppgifterna började läcka ut.

Elias Rosell, vikarierande ledarskribent på centerpartistiska Östersunds-Posten, tror att det som hänt kommer att skada partiets förtroende, åtminstone på kort sikt. Samtidigt tror han att det ur partiets perspektiv varit mycket svårare om skälet till Federelys avgång hade haft med partiets politik att göra. Han jämför med den miljöpartistiska bostadsministern Mehmet Kaplans avgång som ledde till en djup kris för MP.

– Politiska motståndare menade att det inte bara handlade om Kaplans omdöme utan att det var en del av ett större mönster där partiet för för okritiska till islamism. Det är svårare att göra politiska kopplingar i det här fallet, säger Elias Rosell.

Men Fredrick Federley är inte vem som helst i Centerpartiet. PÅ 00-talet var han ansiktet utåt för Stureplanscentern som drev på partiet i en marknadsliberal riktning. Han väckte uppmärksamhet för både partipolitiska strider och för den salladsbar han drev utan kollektivavtal. Han stred mot FRA-lagen och var en av författarna till det omstridda förslaget till idéprogram.

"Balanserad mittenpolitiker"

Men sedan hände något. Idéprogramsförslagen skrotades efter att Annie Lööf avbrutit Thailandssemestern för att flyga hem och ta avstånd från förslagen om platt skatt och månggifte. Och Fredrick Federley började också förändra sin framtoning, enligt Elias Rosell.

– Efter det där idéprogrammet har han låtit som en balanserad mittenpolitiker, säger han.

Fredrick Federley kan också sägas personifiera kombinationen av liberalt idéparti och intresseparti för jordbruk och landsbyggd. Under coronapandemin har han arbetat från sin gård i Dalarna.

– Det är en övertydlig bild av Centerpartiets båda sidor när han sitter där på sin fårfarm och framför liberala idéer, säger Elias Rosell.

Elias Rosell ser en logik i kombinationen att företräda liberala idéer och värna jordbruksintressen, även om det också kan krocka när det kommer till praktisk politik.

– I modern tid har bönder alltid varit självägande, aldrig arbetat för staten och att det finns en frihetstradition där man bestämmer på sin gård och förvaltar det man fått. Samtidigt kan det finnas en motsättning i att allmänt vara mycket för frihandel, men inte vara det lika tydligt när det kommer till jordbruksfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV