Glöd · Debatt

DN:s klimatnummer en besvikelse

Miljökämpen och klimataktivisten Greta Thunberg, 17 år, var chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag.

DEBATT Med anledning av DN:s klimatnummer, med Greta Thunberg som gästredaktör. Jag vet inte hur mycket gästredaktören kan påverka, men uppenbarligen inte så mycket, eftersom det som skrevs framförallt handlade om hur ”forskarna faktiskt har rätt. Vetenskapen är inne” osv. Ja, det är ju skickligt sagt, men nu är det så att vi inte lever i en postverklig dystopi. I samma nummer finns annonser för allt ifrån Coca-Cola till grön ungdom, och inte att hata på mitt egna ungdomsförbund, men lite mer än så måste ge.

Jag vet ärligt talat inte vad jag förväntade mig. Det ges citat från en lobbychef som berättar i rak motsats till de ökade utsläppen att det hänt ”mer än vad hen trodde” skulle hända. Det finns inte ett visk om tystnadskampanjerna fossilindustrin drivit, om de sk ”frihandelsavtalen” som gör det rentav olagligt inför internationell rätt för Sverige att stifta lag i vissa fall, eller vad vi kan lära oss av det arbetet som från och med 70-talet faktiskt gett framgångar. Inte heller någon granskande analys av den så kallade ”decoupling”-myten. Eller om hur ETS fungerar. Eller om de uppskattade 42 miljarder kronor som årligen budgeteras som prenumerationer till bl a SAS.

Om detta nummer för dig, som för mig, inte funkade som sammanställning av klimatvetenskapens senaste nytt, så är den enda funktionen hos DNs klimatnummer att undvika den aktuella politiken. Överkonsumtion löses inte genom att ”granskande” opinionsartiklar om konsumentmakt, även om det är den sortens propaganda som fossilindustrin försökt trycka ned för vår hals sedan mitten på 00-talen.

Media har en roll i kommande klimatkris. Det stämmer absolut. De kommer vara en viktig kärna i huruvida omställningen genomförs demokratiskt och frihetligt eller inte alls (jag råkar inte tro att SD bryr sig om effektiviteter, eller människor för den delen). Men DN har i mångt och mycket misslyckats med annat än samma mesiga klimatbevakning vi sett i decennier. Men vi måste ju tillgängliggöra framtida artiklar från alla part(i)er, eller hur? Lös det själv eller lägg ned verksamheten, för livet på jordens skull.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV