Radar · Mänskliga rättigheter

Vita dominerar bistånds-Sverige

Röda korset hör till de stora biståndsorganisationer som har en helvit styrelse.

Svenska biståndsorganisationer styrs nästan helt av vita. Det visar en granskning från Global bar magazine. ”Undersökningen stämmer till eftertanke”, skriver Act Svenska kyrkan, en av de organisationer med uteslutande vita i styrelse och ledningsgrupp.

I de fjorton undersökta organsiationerna är endast 5 procent av personerna i ledningsgrupper och styrelser icke-vita. Enligt en uträkning från 2017 av Tobias Hübinette, som forskar kring vithetsfrågor, är andelen icke-vita i hela befolkningen 20 procent.

SOS barnbyar var ensamt bland de tio största insamlingsorganisationerna om att ha mer än en icke-vit person i styrelsen. Tobias Hübinette är inte förvånad över resultatet.

– Det gjordes en större undersökning i samband med den statliga maktutredningen 2006 som bland annat inkluderade civilsamhället och NGO-Sverige. Då var det extremt homogent, men sedan dess har ju den svenska befolkningssammansättningen förändrats kraftigt, men ändå är det fortfarande så här otroligt homogent, säger han till Global bar magazine.

I Sverige finns, till skillnad från exempelvis USA och Storbritannien, ingen officiell statistik över människors hudfärg. Att använda termen ”icke-vita” är inte okontroversiellt, men Tobias Hübinette tycker att det är rimligt.

– Termen icke-vit är en direktöversättning från engelskan och i samtal med engelsktalande förstår de sistnämnda vad som menas med non-white. Invändningen från svensktalande är då att en del uppfattar det som en term som uttrycker en negativ identitet och kategori, säger han.