Radar · Utrikes

Urfolk i Amazonas: Sluta finansiera oljehandel

Protester i Ecuadors huvudstad Quito 2013 mot beslutet att tillåta oljeborrning i Amazonas.

Oljeborrning hotar människor och ekosystem runt Amazonflodens källa. Nu kräver urfolk som lever i området att europeiska banker ska sluta finansiera handeln med olja.

De bränder som nu ödelägger stora områden i den brasilianska delen av Amazonas är långt ifrån det enda hotet mot regnskogen. Samtidigt pågår oljeborrning i den västra änden, runt Amazonflodens källa, i Ecuador och Peru. Nyligen avslöjade en rapport från organisationerna Stand earth och Amazon watch att motsvarande nästan 90 miljarder kronor investerats i oljeutvinning i regionen, rapporterar The Guardian.

En stor del av området består av regnskog, och är hem för ungefär en halv miljon människor som tillhör ursprungsbefolkningar. Representanter för dessa har nu gått samman och kräver att de europeiska banker som satsar pengar ska upphöra med detta.

Många banker har lovat att sluta eller minska sina investeringar i fossila bränslen. Då omfattas i regel utvinning och raffinering, men inte handeln med olja, påpekar Stand earth och Amazon watch. Marlon Vargas, ledare för en sammanslutning av ursprungsbefolkningar i Ecuador, frågar sig om ledarna för de europeiska bankerna vet vilka de verkliga kostnaderna är för deras investeringar.

– Hur kan de sova gott om nätterna om de vet att deras pengar lämnar tusentals människor och deras samhällen utan vatten, mat och med allvarliga hälsoproblem? säger han till The Guardian.

Inga svenska banker finns bland de som listas i Stand earth och Amazon watch rapport.