Energi · På gång

På gång

Protesterna mot utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil har varit många.

17/8 Indonesien: 75:e självständighetsdagen firas.

Gabon firar 60 år av självständighet

17/8 Gabon: 60 års självständighet från Frankrike.

Klimathäng i Slottsskogen

18/8 Göteborg: Klimathänget med Jordens vänner fortsätter, för den som är 13–25 år och vill engagera sig för miljön och klimatet, eller som redan har erfarenhet och fördjupad kunskap inom området.

Firande av kvinnlig rösträtt i USA

18/8 USA: 100-årsjubileum för det 19:e tillägget till konstitutionen som gav kvinnor rösträtt.

Orangutangens dag

19/8 Nätevenemang: Save the orangutan Sverige uppmärksammar orangutangerna tillsammans med BOS Foundation och partners världen över. Det blir bland annat visning av den prisbelönta tv-serien Orangutan jungle school som följer livet på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Djurens rätt: Skapa förändring med en vegansk garderob

20/8 Nätevenemang: Hur kan din garderob skapa förändring? Klädindustrin är en av de industrier där allra flest djur dör. Så hur kan vi, som konsumenter, bidra till förändring i världen och använda mode som en form av aktivism? Digital föreläsning med Sascha Camilli, grundade världens första digitala magasin om veganskt mode, Vilda magazine.

Manifestation för grisarna

20/8 Kristianstad: Animal save Sweden och Kristianstad pig save arrangerar vigil (vaka) utanför Scans slakteri i syfte att uppmärksamma grisarnas situation.

Att agera och kompensera för en klimatpositiv verksamhet

20/8 Nätevenemang: Klimatkompensation, klimatneutralitet och klimatpositiv är heta begrepp inom klimatarbetet. Vad innebär det att kompensera och hör gör man? Föreläsare är Håkan Nordin, med stor erfarenhet av hållbarhetsarbete i olika verksamheter. Arrangör är Jordens vänner.

80 år sedan mordet på Trotskij

20/8 Mexiko: Denna dag är det 80 år sedan mordet på Lev Trotskij i Mexico City 1940.

Skolstrejk för klimatet

21/8 Nätvenemang: Fridays for future arrangerar digital skolstrejk varje fredag.

Preems utbyggnad: faktakoll och samtal

22/8 Göteborg: Vad är egentligen problemen med Preems utbyggnad? Och hur kommer det sig att människor, grupper och organisationer runt om i landet motsätter sig Preems expansionsplaner? Jordens vänner arrangerar en föreläsning i Slottsskogen med Kajsa Falk och Hugo Norell.

Glass walls Stockholm

23/8 Stockholm: Djurrättsgruppen Active vegans Sweden arrangerar Glass walls, som är en stillastående och fredlig demonstration. Man står med skärmar och visar vad som verkligen händer i djurindustrin.