Radar · Nyheter

4 av 10 skolor saknar möjlighet att tvätta händerna

En elev i Pakistan tvättar händerna.

Nu öppnar många länder sina skolor efter vårens nedstängning. Något som riskerar att förvärra smittspridningen, eftersom 43 procent av världens skolor saknar möjlighet att tvätta händerna med tvål och rent vatten, varnar organisationen Water aid.

I juni 2020 hade 191 av världens länder stängt skolor för att förhindra spridningen av covid-10, något som påverkade 90 procent av världens elever. 

Efter sommaren kommer många länder att öppna sina skolor igen – vilket kan öka smittspridningen, eftersom 818 miljoner barn i världen går i skolor utan möjlighet att hålla den grundläggande hygien som rekommenderas i pandemitid, att tvätta händerna med tvål och vatten. Nästan 4 av 10 skolor i världen saknar toalett. Detta enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO och Unicef. 

– Det riskerar inte bara att förvärra spridningen av coronaviruset utan hotar även barns hälsa och bryter mot deras rätt till en bra utbildning, säger Water aid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen i ett pressmeddelande.

Problemen är värst i Afrika söder om Sahara, där 74 procent av skolorna saknar tvål och rent vatten. Områden där risken för en hälsokris och en humanitär kris är som störst, enligt rapporten.

– Tillgång till vatten och hygien är avgörande för effektivt smittskydd i alla sammanhang, inklusive skolor. Länders strategier för säkert öppnande av skolor under pandemin måste lägga fokus på detta, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

Den nya rapporten beskriver även utvecklingen över tid, och konstaterar att hygiensituationen för världens elever långsamt förbättras. 2015 var andelen skolor i världen som saknade såväl dricksvatten, möjlighet till handtvätt och toaletter 32 procent – 2019 hade den sjunkit till 25.