Radar · Migration

IOM: Flyktingar måste inkluderas under coronakris

Lägret Vucjak, i nordöstra Bosnien, december 2019.

FN:s migrationsorganisation IOM har stärkt sina insatser för flyktingar och migranter globalt. När ekonomiska möjligheter snabbt stryps och gränser stängs är flyktingar bland de som drabbas hårdast. 46 000 internationella reserestriktioner har införts, enligt IOM:s beräkningar.

När pandemin slår till mot samhällen och länder över hela världen hör flyktingar och migranter till de som påverkas mest. Den som behöver korsa en gräns för att nå säkerhet får mycket svårare att göra det, den som saknar ett hem kan inte stanna hemma och för den som är beroende av små summor pengar intjänade utanför trygghetssystemen har färre möjligheter till försörjning.

Miljoner människor lever på flykt från sina hem i läger och olika slags bosättningar, skriver IOM i ett pressmeddelande. De beräknas behöva 499 miljoner amerikanska dollar för att möta de konsekvenser som coronakrisen beräknas få för personer på flykt från sina hem. IOM arbetar samtidigt i totalt 140 länder där regeringar och icke-statliga organisationer kommer få ta del av stödet för att fortsätta sina insatser för att lindra effekterna av corona.

– IOM uppmanar till ett större engagemang från internationella givare som gör att vi bättre kan lindra de svåra effekterna som covid-19 har på några av världens mest utsatta samhällen, säger IOM:s generaldirektör António Vitorino i ett pressmeddelande samtidigt som han uttryckte tacksamhet för de bidrag som kommit in hittills.

Enligt WHO hade det den 15 april rapporterats mer än 123 000 dödsfall relaterade till covid-19 världen över och 1,9 miljoner fall av viruset hade bekräftats. WHO deklarerade att det var en pandemi den 11 mars i år. 46 000 reserestriktioner hade införts fram till den 9 april, enligt uppskattningar från IOM.

Flyktingar och migranter måste, oavsett juridisk status, inkluderas i lokala, nationella och regionala beredskapsplaner. På lång sikt slår krisen också mot flyktingar, något som måste tas i beaktande.

– När migranter och fördrivna samhällsgrupper utesluts från nationella beredskapsplaner och tjänster, särskilt hälso- och sjukvård, blir risken större för alla. Vi måste också förutse och förbereda oss för de potentiellt svåra ekonomiska konsekvenserna för migranter, värd- och ursprungsländer framåt, säger IOM:s generaldirektör Vitorino.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV