Radar · Basinkomst

Aktieutdelning bland anställda räddade företag i kris

Företag som ägs till 100% av sina anställda är bättre rustade mot kriser, enligt Brendan Martin.

Ett nödlån som innebär att företagets aktier fördelas bland de anställda vid återbetalning blev räddningen för företaget Brooklyn Stone & Tile i USA.

I mars beordrade Trump-regeringen att alla verksamheter som inte ansågs nödvändiga skulle stängas ner, för att begränsa spridningen av covid-19. Många företag, särskilt mindre företag eller enskilda näringsidkare, har drabbats hårt, rapporterar businessinsider.com.

Men ett företag som är säkra på att de kommer att återhämta sig efter att restriktionerna hävts är företaget Brooklyn Stone & Tile, som för två år sedan ändrade sin affärsmodell och gjorde de anställa till ägare av företaget, berättar nyhetssajten i sitt videoreportage från företaget.

Det var när företaget tvingades lägga ner sin 30-åriga verksamhet och de anställda hotades av uppsägning som lösningen togs fram – ett investeringsbolag skulle ge företaget ett nödlån under förutsättning att företagets aktier skulle fördelas bland de anställda när lånet återbetalats.

– Vi letar efter företag som är redo att läggas ner eller som ägaren vill sälja och så föreslår vi att de säljer till sina anställda istället, säger Brendon Martin, grundare av investeringsföretaget The Working World, som erbjuder nödlån till företag.

Företag som ägs av sina anställda är mer anpassningsbara vid kriser, säger Brendon Martin.

– Det, eftersom ägarna, det vill säga de anställda hellre tar till åtgärder som exempelvis lägre löner än att behöva avskeda personal. De är dessutom mer engagerade i företagets framtid, menar Brendon Martin. 

I USA finns omkring 2500 företag som ägs till 100 procent av sina anställda, därtill finns ytterligare omkring 5000 företag där de anställda äger en del av företagets aktier.