Radar · Inrikes

Schlyter om Preemraff: Politikerna har vilseletts

Carl Schlyter riktar i ett inlägg på Facebook stark kritik mot hur frågan om Preemraff i Lysekil har hanterats.

Lokalpolitikerna har förts bakom ljuset om Preems planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Det menar Carl Schlyter, tidigare miljöpartist och ledamot i EU-parlamentet.

Det var i ett inlägg på Facebook som den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter uttalade sig om Preemraff i Lysekil under onsdagen.

”Efter att ha granskat handlingarna och processen kan jag konstatera att lokalpolitikerna idag måste stoppa processen, de har vilseletts”, skriver han.

I sitt inlägg listar Carl Schlyter en rad punkter som han ställer sig kritisk till. Bland annat menar han att kommunstyrelsens tjänsteutlåtande i väsentliga delar baseras på info från Preem.

”…det står inte att anläggningen kommer bli Sveriges största koldioxidutläpp utan bara att de ökar (inte ens med hur mycket) Det står att Preemraff ”liksom idag” kommer släppa ut miljögifter, men inte att de ökar!”, skriver han, och fortsätter.

”Dessutom står det att se ska producera ”miljöbränslen”-inte sant! Samt att investeringen syftar till att uppnå Preems mål att bli fossilfria-inte sant”.

Carl Schlyter avslutar inlägget med en summering som starkt kritiserar hur hela processen har hanterats.

”Hela denna process har kantats av försök att runda kommunens folkvalda, inte vara rak och tydlig med deras rätt till information eller att de har vetorätt. De är nu under enorm press från Preem och sina ledare att idag säga ja”, skriver han.