Radar · Utrikes

Ovädret Sally ökar i styrka: ”Farlig orkan”

USA hukar inför Sallys ankomst, här vid Fort Walton Beach i Florida.

Sally närmar sig fortfarande USA:s södra kust. Orkanens styrka har ökat till kategori 2. Långsamt kryper ovädret norrut, och väntas slå till med historiskt höga översvämningar under onsdagen.

Orkancentret NHC varnar för stora översvämningar och svallvågor i Sallys spår.

”Sally väntas bli en farlig orkan när den rör sig in över land”, varnar NHC.

Den långsamma farten mot USA betyder inte att ovädret i sig är lugnt. I stället pekar NHC på orkanen Harvey, som 2017 orsakade stora skador runt Houston i Texas när den låg kvar över samma område i dagar.

– Det kommer att bli historiskt stora översvämningar och historiskt stora skyfall. Om man bor nära floder, små bäckar eller andra vattendrag bör man evakuera, säger Stacy Stewart vid NHC till USA Today.

Vid midnatt, svensk tid, hade Sally minskat något i intensitet men nådde fortfarande orkanstyrkor, och befann sig då drygt 13 mil söder om Mobile, Alabama.

På onsdag morgon uppgraderades ovädret till en orkan av klass 2 och vindar på 45 meter per sekund har uppmätts, enligt NHC.

Hjälp kan dröja

Ovädret har ännu inte nått land, men flera vägar i Alabama och Mississippi rapporteras vara översvämmade och runt 75 000 hushåll förlorade elen under tisdag kväll, rapporterar AFP med hänvisning till väderkanalen Weather Channel.

– Vi är fortfarande vid gott mod, vi kommer att rida ut stormen, säger Jennie Bonfiglio, som äger ett hotell i Mobile, Alabama, till nyhetsbyrån Reuters.

Stadens sheriff har varnat henne, och andra som väljer att stanna i Mobile, för att om de inte lämnar området nu kan det dröja dagar tills de åter får chansen, och att hjälp kan dröja.

Tusentals hem hotas

Nära 11 000 hem riskerar att förstöras när Sally drar fram och guvernörer i fyra delstater, från Florida i öst till Louisiana i väst har varnat invånarna att de bör lämna sina hem, även på de platser där en evakueringsorder inte utfärdats.

Inte bara privata hem hotas av Sally. Ett stort antal energibolag har evakuerat anställda vid olje- och gasriggar i Mexikanska golfen, och just nu står anläggningar som producerar omkring en fjärdedel av all olja i USA stilla, enligt Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV