Radar · Utrikes

”Hotel Rwanda”-hjälte riskerar livstid

Paul Rusesabagina leds ut från rätten i handfängsel, efter måndagens delgivning av formella anklagelsepunkter.

Den rwandiske tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina, som blev världskänd genom Hollywoodfilmen ”Hotel Rwanda”, riskerar livstids fängelse om han döms för de brott han anklagas för, enligt åklagare i Kigali.

Rusesabagina anklagades i måndags formellt för tretton olika brott, däribland terrorism, delaktighet i mord och att ha bildat eller anslutit sig till en väpnad milisgrupp.

– För vissa av brotten kan han få 25 år, för andra så mycket som livstids fängelse, säger Faustin Nkusi, talesperson för rwandiska åklagarmyndigheten.

Den 66-årige Rusesabagina flydde utomlands efter folkmordet, då hans agerande räddade livet på över 1 200 personer.

På senare tid har han varit starkt kritisk mot landets nuvarande president Paul Kagame, och även uppmanat till väpnat motstånd mot regeringen i en Youtube-film,

I slutet av augusti försvann han från Förenade arabemiraten, där han befann sig. Några dagar senare visades han upp i handfängsel i Kigali. Anhöriga tror att rwandiska myndigheter fört bort honom, något presidenten förnekar.

I måndags medgav Rusesabagina i rätten att han bidragit med motsvarande drygt 200 000 svenska kronor till en militant gren hos en av de ledande oppositionsgrupperna. Han bad om ursäkt för alla missgärningar som rörelsen kan ha orsakat.

Han sade också att han inte ville bemöta anklagelsepunkterna samtidigt, utan var och en för sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV