Radar · Politik

V inväntar Löfvens nästa drag

"Statsministern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftning om utredningen", säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt beklagar att las-förhandlingarna åter har strandat. Nu ligger bollen hos statsminister Stefan Löfven vars agerande avgör om Vänsterpartiet kommer väcka en misstroendeförklaring, uppger Sjöstedt för TT.

– Det är beklagligt att parterna inte kommit överens, men samtidigt är det inte förvånande, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till TT.

TT: Hur står Vänsterpartiet vid det tidigare hotet om att väcka misstroende om regeringen gör lag av las-utredningens förslag?
– Statsministern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftning om utredningen. Men om regering går vidare med förslaget står vi fast vid att han inte kan vara kvar som statsminister, säger Jonas Sjöstedt.

Inväntar svar

På frågan om hur länge Vänsterpartiet kommer vänta med att väcka misstroende mot Stefan Löfven svarar Sjöstedt att partiet inväntar ett svar från statsministern.

– Nu väntar vi på Löfvens svar, som är det som avgör helt hur vi kommer att agera framöver. Om de drar tillbaka att göra lag av las-utredningens förslag så kan han sitta kvar. Nu avgörs det här av hur Löfven ställer sig. Ska han gå till historien som statsministern som slår sönder den svenska anställningstryggheten?

Liberalerna beklagar

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni beklagar beskedet från LO idag.

”Även om parterna inte kommit överens så kommer arbetsrätten nu att moderniseras – för det finns en bred majoritet i riksdagen”, skriver hon i en kommentar till TT.

Sabuni säger att det ”nu behövs fler undantag i las, inte i Januariavtalet”.
”Mitt parti sträckte sig i januari förra året långt genom att acceptera den nuvarande regeringen i utbyte mot att den kommer genomföra liberala reformer. Därför kommer vi att lyssna på de tekniska synpunkter som kan komma av remissinstanserna men att utredningen om en moderniserad arbetsrätt nu ska genomföras är glasklart”.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare säger till TT att de avvaktar med att kommentera tills att Socialdemokraterna hört ifrån samtliga parter: PTK samt Svenskt Näringsliv. TT söker även Annie Lööf (C).