Radar · Morgonkollen

Storbrand härjar på Kilimanjaro

Branden på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, har härjat sedan i söndags.

En stor skogsbrand härjar sedan i helgen på Kilimanjaro. Naturvårdsarbetare är nu rädda för att elden ska förstöra stora delar av det bräckliga ekosystemet på berget.

Höga pelare av svart brandrök stiger från sluttningarna av Afrikas högsta berg. Elden startade i söndags och har nu spridit sig till ett område på runt tre kilometer i diameter, och ännu är den inte under kontroll.

Anställda i Tanzanias nationalparker kämpar tillsammans med brandmän och hundratals frivilliga från närliggande byar mot elden som sprids snabbt i den torra marken och de starka vindarna på berget.

På torsdagen fick räddningsarbetarna även hjälp av helikoptrar för att stävja lågorna som hotar flera endemiska arter i såväl djur- och växtriket.

– Den här förödande branden skär genom några av Tanzanias mest värdefulla naturområden. Hela landet följer med chock utvecklingen, säger naturvårdaren Padili Mikomangwa till New York Times .

Det är oklart hur branden startade, men den tros ha uppstått vid ett läger för turister.

– Det verkar som att eld som tändes för att värma mat satte fyr på den torra marken och sedan spred sig snabbt, säger enligt BBC Pascal Shelutete, talesperson för Tanzanias nationalparker.

Tusentals turister vill årligen klättra upp för berget, vilket de senaste åren ökat oron för naturen på och runt Kilimanjaro. Men det är ingenting mot den förödelse den pågående branden hotar orsaka.

Det här är på en helt ny nivå, säger Marcell Peters, som forskar om Kilimanjaros ekosystem, till New York Times.

Enligt honom kan den brända skogen leda till fler och värre bränder under de kommande åren.
Det finns inga rapporter om att någon människa har dött i branden.