Radar · Morgonkollen

Västorienterade oppositionsledare vinner i Moldavien

Moldaviens tillträdande president Maia Sandu röstar i söndagens val.

Den EU-vänliga utmanaren Maia Sandu har vunnit söndagens presidentval i Moldavien och hennes anhängare samlades under natten utanför oppositionens högkvarter för att fira. Valresultatet lär inte tas emot väl av Ryssland.

Med 99 procent av rösterna räknade har den förre premiärministern Maia Sandu utropats till segrare i den andra omgången av Moldaviens presidentval, meddelar landets valkommission. Den 48-åriga center-höger-politikern har fått 57 procent av rösterna, jämfört med 44 procent för den sittande pro-ryska presidenten Igor Dodon.

Utanför oppositionens högkvarter i huvudstaden Chisinau samlades under natten anhängare till Sandu.

– Ett land för ungdomar, skanderade de.

Band med Ryssland

Den sittande presidenten Igor Dodon har nära band till Moskva, som håller ett vakande öga över den lilla, före detta sovjetrepubliken. Ryssland vill att det polariserade Moldavien ska fortsatta att vara en del av dess inflytandesfär och president Vladimir Putin uppmanade inför valet moldavierna att rösta på Dodon.

Nu blir det i stället utmanaren Sandu som får ta över presidentposten. Hon har arbetat på Världsbanken och var under en kort period förra året premiärminister, innan hon avsattes i en misstroendeomröstning.

– Vi har möjlighet att straffa de som rånade er, som tryckte ner er i armod och tvingade er att lämna era hem, sade hon i slutet av valrörelsen.

Tydligt missnöje

Missnöje var tydligt hos många väljare som intervjuades i samband med valet.

– Korruptionen finns överallt, i sjukvården, inom det juridiska systemet, säger Viktoria, en advokat som röstat för Sandu men som misstänker valfusk.

– EU har investerat mycket pengar här, vi är ett litet land, och med alla pengar borde vi vara miljonärer, men vi har inte sett några pengar, inga resultat, sade väljaren Sergej Jantouane som röstade ”mot Dodon”.

Det fattiga Moldavien har officiellt omkring 3,5 miljoner invånare, men ingen vet riktigt hur många som bor i landet då många har gett sig av. Valdeltagandet från moldavier i främst Italien och Tyskland var högt.

Moldavien gränsar till Ukraina i öster och Rumänien i väster och landets språk är likt det rumänska, men alliansen har tidigare varit med ryska Moskva.

Dessutom finns utbrytarregionen Transnistrien utefter den östra gränsen – regionen drabbades av ett kort inbördeskrig 1992 – och som är en fortsatt oroshärd, där främst rysktalande separatister ser sig som självständiga gentemot huvudstaden Chisinau.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV