Radar · Inrikes

USA spionerade på svenska Saab 

Enligt en visselblåsare ska amerikanska underrättelsetjänsten NSA ha spionerat för att försöka skaffa information om Jas Gripen.

Det är inte bara som Kina spionerar. Nu kommer uppgifter om att USA spionerat på det svenska företaget Saab, enligt en visselblåsares hemliga rapporter från 2015 enligt Danmarks radio.

NSA, den amerikanska underrättelsetjänsten, spionerade på svensk och dansk försvarsindustri från en bas i Danmark. Spionage ska ha skett åren 2012–2014. Det avslöjar Danmarks Radio (DR), som enligt uppgift talat med flera källor som har insyn i en pågående avlyssningsskandal inom Försvarets Efterretningstjeneste (FE), den danska motsvarigheten till FRA.

Enligt DR har de bägge underrättelsetjänsterna specifikt sökt efter hemlig information om stridsflygplanet Gripen i samband med att Sverige och USA var tänkbara kandidater till Danmarks upphandling av stridsflygplan.
En upphandling där Danmark till slut köpte 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Där den amerikanska underrättelsetjänsten via fiberkablarna fått tillgång till mejlkorrespondens, webbläsarhistorik och chattkonversationer som inte finns tillgängliga på andra vis.

Kablarna passerar Danmark, men innehåller global information. Med hjälp av spionprogrammet XKeyscore. Ett spionprogram som blivit allmänt känt via visselblåsare Edward Snowden avslöjande att NSA använde XKeyscore till att kartlägga miljontals människor.

Spionchefer tvingas gå

Det var efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning som visselblåsaren larmade TET, FE:s tillsynsmyndighet. Det ledde till en undersökning som resulterade i en diger rapport, skriver DR.

I ett kritiskt uttalande från tillsynsmyndighet TET står det att ledningen för FE, ”underlåtit att följa upp eller närmare undersöka indikationer på spionage”.

Den danska försvarsministern Trine Bramsen har efter han tagit del av TET:s rapport tvingat fem personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag, enligt Svenska Yle.  Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har inte velat kommentera uppgifterna.

FRA och XKeyscore

När Edward Snowden 2013 avslöjade NSA:s globala massövervakning framkom även att Sverige haft en mycket aktiv roll som tredjehandspartner i det så kallade Five Eyes-samarbetet. Där FRA pekades ut för att ha tillgång till just XKeyscore.