Radar · Miljö

Uppgifter: Bensinbilar kan förbjudas i Storbritannien till 2030

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar väntas till 2030 i Storbritannien.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson planerar att förbjuda bensin- och dieselbilar till 2030. Det är fem år tidigare än vad som varit planerat. Beskedet väntas komma i ett tal premiärministern ska hålla om klimatsatsningar på torsdag, rapporterar Financial times.

Storbritannien hade aviserat att det sista året att sälja bensin- och dieselbilar var 2040. Men det årtalet flyttades fram till 2035 i februari. Nu väntas alltså Boris Johnson flytta fram försäljningsstoppet ytterligare, till 2030 – enligt uppgifter till Financial times.

Men försäljningsstoppet ska inte gälla hybridbilar, som drivs av både el och fossila bränslen. Den typen av bilar ska få fortsätta att säljas till 2035.

I dag står bränslebilar för 73,6 procent av all nybilsförsäljning i Storbritannien, medan endast 5,5 procent är elbilar, enligt siffror som nyhetsbyrån Reuters tagit fram.

Svenska planer kan gå om intet

Även i Sverige finns ett mål om att förbjuda nya bensin- och dieselbilar till 2030, enligt januariöverenskommelsen. Frågan utreds nu – men innan det kan bli verklighet måste sannolikt också EU vara överens, annars finns en risk att beslutet hamnar hos EU-domstolen, då det kan utgöra ett brott mot den fria rörligheten inom unionen.

Går Sverige ändå före med ett beslut – måste regeringen lyfta tunga skäl till varför landet gör ett avsteg, rapporterade TT tidigare i år.

– Det är ganska lätt att konstatera att utrymmet för enskilda länder att ge löften som har med energimarknaden att göra är ganska litet, sa då Fredrik Bergström, professor i EU-rätt.

Hänsynstaganden som Storbritannien i och med Brexit, inte behöver förhålla sig till. I samband med talet som Boris Johnson väntas hålla i veckan ska han leverera ett program med tio punkter, för hur landet ska nå nollutsläpp till 2050, där förbud mot bensin- och dieselbilar är en punkt.

Andra delar rör bland annat fler kärnkraftverk och satsningar på vätgas, enligt tidningen ”i”.