Radar · Miljö

Uppgifter: Bensinbilar kan förbjudas i Storbritannien till 2030

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar väntas till 2030 i Storbritannien.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson planerar att förbjuda bensin- och dieselbilar till 2030. Det är fem år tidigare än vad som varit planerat. Beskedet väntas komma i ett tal premiärministern ska hålla om klimatsatsningar på torsdag, rapporterar Financial times.

Storbritannien hade aviserat att det sista året att sälja bensin- och dieselbilar var 2040. Men det årtalet flyttades fram till 2035 i februari. Nu väntas alltså Boris Johnson flytta fram försäljningsstoppet ytterligare, till 2030 – enligt uppgifter till Financial times.

Men försäljningsstoppet ska inte gälla hybridbilar, som drivs av både el och fossila bränslen. Den typen av bilar ska få fortsätta att säljas till 2035.

I dag står bränslebilar för 73,6 procent av all nybilsförsäljning i Storbritannien, medan endast 5,5 procent är elbilar, enligt siffror som nyhetsbyrån Reuters tagit fram.

Svenska planer kan gå om intet

Även i Sverige finns ett mål om att förbjuda nya bensin- och dieselbilar till 2030, enligt januariöverenskommelsen. Frågan utreds nu – men innan det kan bli verklighet måste sannolikt också EU vara överens, annars finns en risk att beslutet hamnar hos EU-domstolen, då det kan utgöra ett brott mot den fria rörligheten inom unionen.

Går Sverige ändå före med ett beslut – måste regeringen lyfta tunga skäl till varför landet gör ett avsteg, rapporterade TT tidigare i år.

– Det är ganska lätt att konstatera att utrymmet för enskilda länder att ge löften som har med energimarknaden att göra är ganska litet, sa då Fredrik Bergström, professor i EU-rätt.

Hänsynstaganden som Storbritannien i och med Brexit, inte behöver förhålla sig till. I samband med talet som Boris Johnson väntas hålla i veckan ska han leverera ett program med tio punkter, för hur landet ska nå nollutsläpp till 2050, där förbud mot bensin- och dieselbilar är en punkt.

Andra delar rör bland annat fler kärnkraftverk och satsningar på vätgas, enligt tidningen ”i”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV