Zoom · Analys

Trump vet att han är besegrad – fortsätter ändå kämpa vilt

Beväpnade Trumpsupprtrar demonstrerar mot valresultatet i Seattle, Oregon.

Efter att ha vägrat erkänna att Joe Biden har vunnit mot honom i det amerikanska presidentvalet i tio dagar erkände Donald Trump i helgen att Joe Biden har vunnit. Han tog senare tillbaka sitt erkännande, men kommer att ha svårt att backa, menar Jerker Jansson.

Det amerikanska valet den tredje november förväntades bli dramatiskt. Vilket det blev. När USA gick till sängs på valdagen efter att alla hade röstat och den första rösträkningen inletts ledde Trump. Den ledningen försvann sakta, både nationellt och i flera delstater som Trump byggde sin seger på 2016. Redan efter några dagar blev det tydligt att Biden skulle vinna.

Joe Biden vann valet med lika stor marginal som Trump vann förra gången. Det betyder inte att Republikanerna inte anser sig ha anledning att kritisera valet och sprida falska uppgifter om valfusk. De gjorde samma sak förra gången, trots att de erövrade presidentposten.

Demokraternas seger i år var uppenbar efter några dagar, men har förnekats in i det sista av Trump och hans hängivna anhängare. Påståenden om valfusk grasserade på sociala medier och i högerpress, men allt fler har tystnat eller börjat acceptera förlusten.

I helgen skrev han att Biden vann genom att fuska. Det har tolkats som att han erkänt sig besegrad. I senare tweet har han tagit tillbaka erkännandet, men det kommer att bli mycket svårt för honom att backa nu.

Meningslösa stämningar

Trumps administration lämnade in stämningar i flera delstater med jämnt resultat, men inte en enda av dem kommer att hamna i domstol vad det verkar. Noggranna genomgångar och omräkningar av rösterna i stater som Arizona och Georgia bekräftade det första valresultatet. Rudy Guilliani, den avgående presidentens privata advokat, gjorde några försök att skapa en skandal genom att hålla presskonferenser där han radade upp exempel på påstått valfusk.

Valet var det säkraste hittills i amerikansk historia menar valexperter. Joe Biden och Demokraterna valde tidigt att inte låta sig dras med i Trumps försök att provocera fram en konstitutionell kris. Republikanerna har vägrat att låta Demokraterna ta del av information som de behöver för att ta över makten 20/1 nästa år. Den tillträdande presidenten förväntas få möjlighet att bygga upp sin administration, bland annat ska de få ta del av information om USA:s läge internationellt. Trots att Republikanerna stängt ute Demokraterna har Joe Biden tagit det lugnt och har byggt upp en skuggregering utan hjälp från den nuvarande regeringen. Den strategin verkar ha fungerat.

Slutet för presidenten

Under dagarna som har gått sedan valet har Trump varit förvånansvärt tyst. Han har bara hållit en officiell presskonferens i Vita huset där han inte tog några frågor från pressen. Han har hållit samma aggressiva ton som han brukar på Twitter, men har verkat alltmer uppgiven. Vid några tillfällen har han antytt att han vetat att han är besegrad, men har sagt att hans väljare förväntar sig att han inte ger upp utan strid.

Oron har varit påtaglig i amerikanska medier. Energin i hans motstånd mot att ta in verkligheten har fått kritiker att misstänka att Trump försöker genomföra en statskupp. Efter valet har presidenten avskedat flera centrala chefer från bland annat militären. Det går att tolka som att han vill se till att han har lojala människor i sådana positioner om han vill behålla makten trots att han har förlorat. Andra tolkar hans beteende just nu utifrån hans beteende under hela sin presidenttid. Som att han gör dramatiska utspel utan att ha någon egentlig strategi.

Att han har erkänt sig besegrad behöver inte betyda att han ger upp, men det betyder att han blir av med alla former av demokratiska och lagliga argument för att han ska få sitta kvar. USA:s grundlag är ett lappverk av bestämmelser och en hel del av dem är öppna för tolkningar. Så länge som han kunde sprida förvirring kring resultatet fanns det fortfarande en möjlighet att vända det med hjälp av främst domstolar, men dessa försök har slagits ner.

En möjlighet till att vända valnederlaget skulle vara att republikanskt dominerade delstater där Biden lyckats vinna avvisade valresultatet och skickade sina egna elektorer istället för demokratiska. Det finns en sådan möjlighet i grundlagen om man kan visa på långtgående valfusk. Men också det förutsätter någon form av bevis och att den egna kandidaten verkligen tillstår att hen har vunnit. Det finns helt enkelt inga vägar för Trump att behålla makten. Annat än en direkt militärkupp. Eftersom militären varit mycket tydlig med att den inte tänker ingripa är också den vägen avskuren.

Trump har vetat länge

Amerikanska medier är högljudda och politiserade. Förutom de få public servicebolagen som PBS och NPR är det ovanligt med balanserade nyheter. Både till höger och vänster är alltid tonläget högt. Liberala medier är betydligt mer sansade än de bolag som stöder Trump, men överdrifterna haglar på båda sidor. Presidenten har kunnat få påståenden som nu avvisats av rättsväsendet bekräftade i nyhetssändningar från sina stödtrupper, men nu har också bolag som Fox news givit upp.

Donald Trump är en minst sagt märklig människa och han har förändrats snabbt under sina år som president. När han tog över makten var han betydligt kvickare i huvudet och han ägnade sig inte lika mycket åt långa förvirrade utläggningar som ingen egentligen begriper på sina massmöten. Ingen utom hans läkare vet om han drabbats av någon form av åldersrelaterad sjukdom, men det finns inte en chans att han inte förstod att han var besegrad redan några dagar efter valet.

Frågan är nu hur de närmaste två månaderna kommer att se ut. Det kommer att ta ett tag för budskapet att nå hans mest hängivna anhängare och många av dem kommer aldrig att erkänna valresultatet. Demonstrationerna i Washington blev rätt lama och kommer säkert att följas av flera, men också de kommer att ebba ut. Det kommer att bli tråkigt igen också i USA.

Nästa skede inleds

När jag skriver det här har Trump ännu inte hållit det tal som alla besegrade presidentkandidater i modern tid har hållit. Ett där de erkänner sig besegrade och önskar den nya presidenten lycka till. Det kommer antagligen inte att ske, men om det inte händer något mycket dramatiskt kommer det inte att behövas. Trump är körd och han vet det.

Under dagarna som har gått sedan valet har presidenten visat mycket litet intresse för sitt jobb. Istället har han varit upptagen med att samla in pengar för att betala för eventuella rättsprocesser och för att förbereda för att ställa upp i valet 2024. Det är långt ifrån säkert att Republikanerna kommer att vilja se honom som president igen, men det är svårt att sia innan valets efterspel är över.

Om inte Trump tar tillbaka sitt erkännande kommer nu Bidens nya administration att blandas in i det dagliga arbetet i Vita huset alltmer och Trump kommer att få allt mindre att säga till om och att göra. Det kallas ”sitting duck”, sittande anka, och står för att en president fortfarande har makten, men inte kan göra så mycket under vissa förhållanden.

Trump behöver amnesti

Många har hävdat att Trump egentligen inte ville bli president. Att det snarare handlade om att han såg presidentskapet som en möjlighet att komma undan konsekvenserna för olika brott han hade begått. Under ett aktivt presidentskap är innehavaren skyddad mot åtal för många men inte alla brott. Det skyddet försvinner nu.

Alla presidenter anklagas av sina motståndare för att ha begått brott. Det ingår i jobbet, men Trump är ovanlig. Anklagelserna är mycket allvarligare än normalt och sträcker sig långt innan han blev president. Om han skulle behandlas som en vanlig amerikan skulle han ha suttit i fängelse för länge sedan för ekonomisk brottslighet, sexuella övergrepp och olika former av bedrägerier bland annat.

Det amerikanska rättsväsendet är skevt på många sätt. Framförallt gynnar det vita amerikaner och i synnerhet välbeställda vita medborgare. Medborgerliga rättigheter kostar pengar i USA. Men pengar kan inte rädda Trump nu. Åklagare på federal nivå och i delstaterna har sedan länga förberett stämningar. I den stund Trump avgår kommer han att översköljas av åtal.

Kan Trump benåda sig själv?

USA:s konstitution ger möjlighet för presidenten att benåda människor. Frågan om Trump kan benåda sig själv har stötts och blötts under hösten i medierna. Slutsatsen verkar vara att han visserligen kan göra det, men att det har sina begränsningar. Han kan framförallt inte benåda någon för brott som inte hanteras av en federal domstol, utan i någon delstat. Många av de brott han misstänks för utreds av delstatsmyndigheter. Dessutom är det tveksamt att federala domstolar behöver respektera att han benådar sig själv.

En möjlig väg är att Trump avgår och låter vicepresident Pence benåda honom. I den stund han avgår är han bara en vanlig civil och benådningen för federala brott borde fungera, men åtalen i delstaterna återstår.

Det kommer med säkerhet att bli ett par dramatiska månader fram tills Biden tar över, men jag tror inte att Trump kommer att hamna i fängelse. Han kommer snarare troligtvis att kunna hålla ifrån sig de allra flesta rättsfallen med hjälp av arméer av jurister och göra överenskommelser i de fall han inte kan det.

Amerikanerna är också extremt trötta på dramatik i Vita huset. En av de mest uppenbara problemen med Trump som president har varit att han genom att hetsa mot sina motståndare har ökat motsättningarna i landet och en av Bidens viktigaste uppgifter kommer att bli att ena landet. En alltför aggressiv hantering av Trump skulle försvåra den processen och de mittenlutande Demokraterna som Biden representerar har inte haft en historia av stöddighet i såna här lägen.

Katten är ute ur lådan

I senare tweet har Trump tagit tillbaka sitt erkännande. Men som de säger på engelska: The cat is out of the box. Under sin enda presskonferens under veckan var han på väg att säga att Biden är nästa president. Trump vet att han är besegrad och det är inte möjligt längre för honom att backa.