Radar · Miljö

Kampanj: ”Lägg ner Bromma flygplats”

Flyglinjerna från Bromma flygplats bör läggas ned till förmån för mer hållbara transportsätt.

Just nu pågår en namninsamling för att få politikerna i Stockholms stadshus att lägga ner Bromma flygplats. Men kampanjen nöjer sig inte med det – den vill att alla Brommas flyglinjer dessutom ska plockas bort och ersättas med buss och tåg.

Ni kallar er Flyglarm Arlanda, men nu vill ni lägga ned Bromma. Hur går det ihop?

– Kampanjen började med att vi protesterade mot en utbyggnad av Arlanda. Därav namnet. Den utbyggnaden är pausad så vi tycker det är viktigt att uppmärksamma Bromma i stället, säger Anna Johansson, som är med och driver kampanjen Flyglarm Arlanda.

Varför är det viktigt att lägga ned Bromma?

–  Bromma har använts som en bricka i spelet om Arlanda. Politikerna har försökt bortförklara utbyggnaden med att trafiken från Bromma skulle förläggas dit. Men den satsning som de förespråkar med en extra landningsbana och fördubblad kapacitet kan knappast motiveras med de få linjer som skulle föras över från Bromma. Det är bara en ursäkt.

Anna Johansson är med och driver kampanjen Flyglarm Arlanda som nu riktar blicken mot Bromma flygplats
Anna Johansson är med och driver kampanjen Flyglarm Arlanda som nu riktar blicken mot Bromma flygplats. Hon hoppas att namninsamlingen ska få politikerna i Stockholm att tänka om. Foto: privat

Varför räcker det inte med att bara lägga ned Bromma?

– Lägger man ned Bromma och flyttar linjerna till Arlanda så vinner man inte så mycket klimatmässigt. Folk fortsätter att flyga lika mycket.

Men det finns ganska långa inrikesflygningar från Bromma som med buss tar mångdubbelt längre tid, till exempel Stockholm – Malmö? Är det realistiskt att tänka sig att folk ska ta buss eller tåg i alla lägen?

– Vi tycker att man ska satsa på att göra tågen snabbare och billigare. Fortsätter du pumpa in pengar i en flygplats så är det fel prioritering. Sedan tycker vi också att man kan bygga bostäder på Bromma flygplats, och då helst hyresrätter. Men vi är ingen bostadskampanj.

Vilka är ni då?

– Vi är en politiskt obunden klimatkampanj. Vi fungerar ungefär som en aktivistgrupp. Just nu är vi ungefär tio personer som är aktiva i gruppen men vi brukar vara många fler när vi utför våra aktioner. Coronapandemin gör det svårare att göra gemensamma aktioner men vi försöker följa alla råden om social distansering. I somras hade vi en aktion i Arlanda som samlade ett sextiotal personer.

Så här såg det ut när Flyglarm Arlanda gjorde en aktion utanför flygplatsen Arlanda i augusti i år
Så här såg det ut när Flyglarm Arlanda gjorde en aktion utanför flygplatsen Arlanda i augusti i år. Nu planerar de en ny aktion i december. Foto: Jana Eriksson

Vad hoppas ni på med namninsamlingen?

– Det är ett bra sätt att engagera folk när det är svårt att träffas fysiskt. Vi börjar närma oss 500 underskrifter, men vi hoppas få ihop ungefär 5000. Sedan ska vi lämna in namninsamlingen till politikerna i Stadshuset. De måste börja ta klimatkrisen på allvar och sluta gynna ett utdaterat och klimatförstörande transportsätt som flyget, säger Anna Johansson.