Radar · Utrikes

Etiopiska styrkor gör framryckningar i Tigray

Etiopier som flytt till östra Sudan för att undkomma oroligheterna i den etiopiska delstaten Tigray.

Regeringsstyrkor i Etiopien säger sig ha tagit kontroll över ytterligare ett område i delstaten Tigray. Striderna har pågått i närmare två veckor och tvingat tiotusentals människor på flykt.

Det är orten Alamata, omkring tolv mil från regionhuvudstaden Mekelle, som ”befriats” från Tigreanska folkets befrielsefronts (TPLF:s) styre, hävdar regeringen i Addis Abeba.

Eftersom informationsflödet från Tigray är strypt har uppgifterna inte kunnat bekräftas av oberoende medier.

TPLF har inte heller kommenterat regeringens utsaga.

Men upprorsrörelsens ledare Debretsion Gebremichael anklagar regeringsstyrkorna för att med hjälp av bland annat drönare ha attackerat en damm och ett sockerbruk i regionen.

– (Premiärminister) Abiy Ahmed för detta krig mot Tigrays folk och han är ansvarig för det avsiktliga orsakandet av mänskligt lidande och förstörelsen av stora infrastrukturprojekt, säger han.

Hundratals människor har hittills dödats i stridigheterna, som inleddes då fredspristagaren Abiy Ahmed skickade soldater för att slå tillbaka mot regionala styrkor i Tigray, efter anklagelser om att de senare angripit federala styrkor.

Rapporter om massakrer har även fått FN:s människorättschef Michelle Bachelet att uttrycka oro för att krigsbrott har begåtts.

Över 25 000 människor har flytt våldet och sökt sin tillflykt till grannlandet Sudan, där flyktingläger redan blivit överfulla, enligt sudanesiska myndigheter.