Glöd · Debatt

Om vi håller ihop klarar vi kampen mot coronaviruset

Italienare i karantän går ut på sina balkonger och sjunger och spelar tillsammans.

Den senaste tidens nyhetsrapportering har ännu en gång väckt skräck bland många runt om i världen för hur coronaviruset påverkar vårt samhälle. Jag vet att alltför många människor är livrädda för vad som ska ske härnäst. Det är fullständigt naturligt att känna sig rädd då vi står nu inför ett stort hot mot vår hälsa. Coronaviruset sätter skräck i oss, faran växer alltmer och vår vardag blir hårt prövad.

Men vi måste agera tillsammans för att hindra spridningen av viruset och ta hand om varandra. Det här är en tid för försiktighet, inte oro. inte fördomar och inte rädsla. Även om vi har en pandemi, är det en situation som var och en kan kontrollera. Vi kan reducera spridningen, motverka infektionerna och rädda liv. Men det kommer kräva ett samarbete från alla individer, politiker och högt uppsatta nivåer runt om i länderna. 

Coronaviruset är vår största gemensamma fiende. Vi måste vinna denna kampen. Vi får aldrig låta något bryta ned oss. Vi är ett samhälle tillsammans och tillsammans krossar vi allt ont som försöker sära på vårt samhälle. 

I den svenska debatten talas det hur mycket som helst om att hitta strategier för att underlätta denna kamp. Hur? Vi kan börja med att förbereda sjukhus, säkerställa att de har utrymme, material och personal dygnet runt och utveckla livräddande medicinska lösningar så kommer vi fram ett par steg. Vi alla medmänniskor har ett stort ansvar att följa de medicinska råden från hälsomyndigheten. 

Som alla vet drabbar viruset den ekonomiska marknaden hårt. Det drabbar även skolor, gallerior, matbutiker, affärer och massa annat som har stängts ner.

Vi är fast i en tid där det är viktigare än någonsin att den svenska regeringen och västvärlden agerar kraftfullt och samarbetar för att återuppliva ekonomin, öka investeringarna och finna medicinska lösningar för att bota denna sjukdom. Men för att motverka fortsatt spridning av covid-19 krävs ett delat ansvar från oss alla också. Det är superviktigt att vi alla hjälps åt för att bromsa spridningen. 

Vi må ha en svår tid framför oss. Det kommer definitivt bli tufft och det kommer pågå en period, men vi är i det här tillsammans – och vi kommer ta oss ur detta, tillsammans. Oavsett religion, etnicitet måste vi hålla ihop och stötta varandra och inte låta detta virus skrämma upp oss. Vi får aldrig låta något bryta ned oss. Vi tar oss ur alla motgångar tillsammans och tillsammans är vi starkast.