Radar · Migration

Ett syriskt barn har dött var tionde timme i sex år

Kriget i Syrien går nu in på sitt tionde år.

När kriget i Syrien går in på det tionde året är det många unga barn som aldrig någonsin fått uppleva fred. Sedan kriget började har 4,8 miljoner barn fötts i landet. De senaste sex åren har ett barn dött var tionde timme, enligt UNICEF.

Barn i Syrien är offer för såväl svält, dåliga hygienförhållanden som dödliga angrepp från flera sidor i den internationella konflikten. Sedan kriget startade har 4,8 miljoner barn fötts i Syrien och ytterligare en miljon barn har fötts av syriska föräldrar i närliggande länder som Jordanien, Libanon och Turkiet.

– Kriget i Syrien markerar ännu en skamlig milstolpe i dag. När konflikten går in på sitt 10:e år går miljoner barn in i sitt andra decennium i livet omgivna av krig, våld, död och fördrivning. Behovet av fred har aldrig varit mer akut, sa UNICEF:s verkställande direktör Henrietta Fore på söndagen, efter ett besök till Syrien i förra veckan, i ett pressmeddelande.

I nordvästra Syrien har över 960 000 människor, varav över 575 000 barn, drivits på flykt sedan i december. I de nordvästra delarna av landet sitter över 28 000 barn från 60 länder fast i fruktansvärda läger. I januari i år hade endast 765 barn, varav många anses ha IS-kopplingar och därmed har blivit en politiskt omdiskuterad fråga, fått återvända till sina hemländer.

Konsekvenserna av tio års krig i Syrien är stora för barnen, enligt UNICEF. Brist på utbildning är en av de största problemen – som kommer skada både barn och samhällsutveckling. Två av fem skolor i Syrien har blivit förstörda. Mer än 2,8 miljoner syriska barn i Syrien och närliggande länder har i dag inte tillgång till någon skolgång. Mer än 5000 barn, en del bara sju år gamla, har rekryterats att delta i kriget. Mörkertalet är sannolikt mycket stort, skriver UNICEF.

Priserna på nödvändiga basvaror har under krigets tio år 20-dubblats.