Radar · Morgonkollen

Coronaviruset fokus i demokratdebatt

Förre vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders gjorde en virusanpassad hälsning inför debatten i Washington DC.

Demokraternas två återstående presidentaspiranter, Joe Biden och Bernie Sanders, möttes för en debatt i en folktom studio i Washington DC på söndagskvällen amerikansk tid. Den här gången handlade inte debatten lika mycket om att kritisera sittande presidenten Donald Trump som tv-tittare har vant sig vid. I stället präglades den av coronavirusutbrottet.

Biden jämförde kampen mot coronaviruset med ett krig och sade att om han hade varit president så hade militären vid det här laget kallats in för att hantera coronaviruset i USA.

Sanders anklagade president Trump för att sprida felaktig information:

– Det är oacceptabelt att han babblar på med inaktuell information, säger Sanders.

Debatten mellan förre vicepresidenten Biden och Vermontsenatorn Sanders fick en lite annorlunda inramning. I stället för att skaka hand med varandra gjorde presidentaspiranterna en virusanpassad armbågshälsning, avståndet mellan debattörernas podier hade utökats och de befann sig i en tom tv-studio, sånär som på tre moderatorer.

Och utan varken publik eller fler aspiranter på scenen blev debatten tidvis mer av ett samtal än just en debatt.

Kvinna som vicepresidentkandidat

Det blir med stor sannolikhet en kvinna som blir Demokraternas vicepresidentkandidat vid USA:s val i höst.

Både Joe Biden och Bernie Sanders sade att de lutar åt att välja en kvinnlig kandidat.

– Det finns ett antal kvinnor kvalificerade att bli president i morgon. Jag skulle välja en kvinna att bli min vicepresident, sade Joe Biden.

Även Sanders antyder att han skulle välja en kvinna som vicepresident.

– För mig handlar det inte om bara om att nominera en kvinna. Det handlar om att se till att vi har en progressiv kvinna och det finns progressiva kvinnor därute. Så jag lutar starkt åt att gå i den riktningen, sade Sanders.

Kommande primärval

Fyra delstater håller primärval på tisdag, amerikansk tid – Arizona, Florida, Illinois och Ohio. Men på söndagen meddelade USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommenderar att alla sammankomster med mer än 50 deltagare ska ställas in under kommande åtta veckor.

Sanders och Biden fick båda frågan om de tycker att man borde genomföra tisdagens val som planerat.

– Det är en mycket bra fråga, sade Sanders och fortsatte:

– Alltså, du vet, valdatum är väldigt, väldigt viktiga. Vi vill inte ta för vana att krångla med dem.

– Jag hoppas att (delstats-) guvernörerna lyssnar på folkhälsoexperter, och vad de säger är. Vi vill inte ha sammankomster med mer än 50 personer. Jag tänker på några av de äldre som sitter vid borden, registrerar folk, gör allt det där. Låter det vettigt? Jag är inte säker på att det gör det, sade Sanders.