Radar · Nyheter

Saudikoalition kränker barn i Jemen – tas ändå bort från ”skamlista”

Brist på mat och medicin har länge drabbat barn i det krigsdrabbade Jemen hårt.

Den saudiledda koalitionen, som strider i Jemen, plockas bort från listan över aktörer som kränker barns rättigheter i konfliktzoner. Detta efter ett beslut från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som har väckt stark kritik från människorättsorganisationer.

FN släpper årligen en rapport, Children and armed conflict, om barn i konfliktzoner och listar vilka aktörer som begår brott mot dem och kränker deras rättigheter. Flera organisationer som arbetar för barns rättigheter reagerade under måndagen starkt på att FN tagit bort den saudiledda koalitionen i Jemen från listan.

Människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) kallar beslutet från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för skamligt:

– Generalsekreteraren har dragit skam över FN genom att ta bort den saudiledda koalitionen från sin lista trots att de fortsätter att döda och skada barn i Jemen. Han har upprepade gånger på oförlåtligt sätt utelämnat mäktiga länder från sin lista trots överväldigande FN-bevis på att det förekommer allvarliga kränkningar mot barn, säger Jo Becker, chef för barns rättigheter på HRW, i ett uttalande.

Inger Ashing, chef för internationella Rädda barnen,  menar att Guterres beslut är ”chockerande”, rapporterar France 24.

Under 2019, det år som rapporten täcker, dödades enligt FN 222 barn i Jemen och fyra attacker mot skolor och sjukhus noterades. Men trots det valde generalsekreteraren att plocka bort den saudiledda koalitionen, som var ansvariga för dödsfallen och attackerna, från listan. Den saudiledda koalitionen som strider i Jemen kom åter med på listan 2017, då de enligt FN bar ansvar för att 683 barn dödats och 38 skolor attackerats.

Men att antalet brott, attacker och kränkningar minskat är enligt HRW inte skäl nog att plocka bort det saudiledda koalitionen från vad organisationen kallar för ”skamlistan”. Nu finns en oro för att barn ska bli ännu mer utsatta i konflikten.

Fler barn nekas hjälp

Kränkningarna och brotten mot barn delas av FN in i sex olika kategorier: dödande och skador som leder till bestående men, sexuellt våld, rekrytering av barnsoldater, attacker mot skolor och sjukhus, kidnappning eller påtvingade försvinnanden, och att neka barn humanitär hjälp. 4 019 barn bekräftades dödade och över 6000 skadades så svårt att de aldrig blir återställda under 2019. 2018 rapporterades det att 12 000 barn hade dödats eller skadats så illa att de fått bestående skador. Det var rekord sedan 1996, då en specialrapportör med fokus på barn i konfliktzoner tillsattes.

Under 2019 noterade FN att det förekommit totalt minst 25 000 grova kränkningar och brott mot barn i konfliktzoner.  Under 2019 ökade fallen där barn nekades humanitär hjälp kraftigt, med 400 procent. FN har i sin rapport kunnat verifiera 4400 incidenter. De flesta fallen förekom i Jemen, Mali, Centralafrikanska republiken, Israel, staten Palestina och Syrien. Det är också något som kan utgöra ett krigsbrott – att neka en befolkning i behov av det humanitärt stöd.

FN kunde under 2019 också bekräfta 927 attacker mot skolor och sjukhus, varav Afghanistan var det land som såg enskilt flest attacker. 735 incidenter där pojkar och flickor fallit offer för sexuellt våld verifierades också, men som FN skriver är ”brottet är mycket underrapporterat” och mörkertalet därmed stort.