Radar · Nyheter

Kvinnohat bakom mordvåg i Sydafrika

Människor protesterar framför Sydafrikas parlament i Kapstaden i fjol.

Sydafrika har skakats av flera brutala kvinnomord sedan landet delvis öppnade upp i början av juni. Nu höjer president Ramaphosa tonläget kring våldet.

Mitt under coronapandemin utkämpar Sydafrikas kvinnor ett parallellt krig.

Sedan landet, vars nedstängning har kallats en av världens striktaste, släppte på en del av virusrestriktionerna den 1 juni har flera kvinnor hittats brutalt mördade.

”Det här är chockerande och inhumana handlingar som inte har någon plats i vårt samhälle”, skriver president Cyril Ramaphosa i ett uttalande.

I förra veckan hittades en 28-årig kvinna, gravid i åttonde månaden, knivhuggen och hängd i ett träd utanför Johannesburg.

Fyra dagar senare mördades en 27-årig kvinna och hennes sjuåriga dotter i en Kapstadenförort. Samma dag påträffades en ung kvinnas livlösa kropp dumpad under ett träd i Soweto.

Det är bara några av de fall av ”femicide”, mord motiverade av kvinnohat, som skakat Sydafrika den senaste tiden.

Vad som ligger bakom den plötsliga ökningen är oklart. Landets polisminister Bheki Cele har sagt att den generella ökningen av brott beror på beslutet att återigen tillåta alkoholförsäljning, vilket var förbjudet under nedstängningen, rapporterar AFP.

President Ramaphosa uppmanar män att ta sitt ansvar för att nå ett slut på ”kriget mot sydafrikanska kvinnor”.

”Det har varit en mörk och skamlig vecka för oss som nation”, skriver presidenten i sitt uttalande.

Sydafrika rankas som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Var tredje timme mördas en kvinna, runt hälften av dem dödas av närstående män. Enligt den senaste officiella statistiken från 2018 rapporteras 110 våldtäkter varje dag.

Fakta: Våld mot kvinnor i Sydafrika

Sydafrika är en av Afrikas största ekonomier, men klyftorna mellan framför allt svarta och vita är fortsatt stora efter apartheidtiden.
Runt 60 procent av landets befolkning beräknas leva i eftersatta så kallade informella bosättningar, även kallade kåkstäder.
De socioekonomiska spänningarna har lett till en utbredd brottslighet med mord, våldtäkter, rån och bilkapningar.
Mellan 1 april 2017 och den 31 mars 2018 mördades 2 930 kvinnor i Sydafrika – en var tredje timme.
Det innebär en mordfrekvens på 15,2 per 100 000 kvinnor, en ökning på 11 procent jämfört med samma period föregående år.
Mord på kvinnor och barn utgör nästan en femtedel av alla mord i landet.
Från 1 april 2017–31 mars 2018 rapporterades 40 035 våldtäkter, 110 om dagen. Den faktiska siffran tros vara betydligt högre, då våldtäkter inom hemmen ofta inte anmäls.
Siffror presenterade 2018 visade att 41 procent av alla våldtäkter begås mot barn.
Källor: Independent Police Investigative Directorate (IPID), Statistics South Africa (2018)
TT NYHETSBYRÅN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV